Problém s kojením po úraze bábätka

daniela    30.05.2012, 19:52

Ahoj Chcela by som Vás poprosiť o pomoc pri dojčení. Mám 4,5 mesačného synčeka ktorý bol doteraz plne dojčený. Cumlík nemal nikdy a ani fľašu s vodičkou nevedel chytiť do pusy tak som mu nič okrem prsníka nedávala. V pondelok večer mi nešťastne spadol z prebaľovacieho pultu. Dopadol na štyri a udrel si aj bradu. Boli sme aj v nemocnici na pozorovaní- po neurologickej stránke je absolútne v poriadku len ako spadol poranil si v pusinke tú časť sliznice pod jazykom. Tiekla mu z toho trocha krv a má to tam trošku opuchnuté a červené. Odvtedy sa mi nechce prisať, podarilo sa mu to len 2x v noci po tom páde, včera sa nevedel vôbec- zrejme ho to bolí. Dávame mu panadol sirup a včera večer po kúpanní aj v noci sa mu už podarilo opäť aspoň niečo vypiť z prsníka. Dnes bohužiaľ zase odmieta chytiť bradavku. Mliečko si odsávam- zatiaľ ho je dosť a dávala som cez fľašu nakoľko v nemocnici to odmietali absolútne riešiť- že to nevadí keď nepapá Z fľašky najprv nevedel piť len prežúval cumeľ ale hlad ho prinútil tak aspoň 1,5dcl vypije. Chcem sa poradiť ako ho mám priviesť späť ku kojeniu aj cez deň resp. ako dlho sa mu bude hojiť tá ranka v pusinke a akým spôsobom mu podávať mliečko aby nebol dehydrátovaný. V nemocnici ma považovali za kojacú hysterku a odmietali to žiaľ riešiť Ďakujem veľmi pekne Danka

Milá Daniela,

dobrá správa je, že takéto zranenia, najmä v pusinke, sa malým bábätkám hoja pomerne rýchlo. Je možné, že sa neprisáva pre bolesť, ale ak sa mu to občas podarilo, tak je pravdepodobné, že s tým, ako ho pusinka bude menej a menej bolieť, tak sa mu to bude dariť viac a viac.

Ale aby sa mu to darilo, tak je potrebné vyhnúť sa použitiu fľaše, prestaňte ju používať úplne. Je používanie môže byť totiž pre ďalšie dojčenie problém.

Určite si musíte teraz udržiavať tvorbu mlieka odsávaním tak, aby ste odsali toľko, koľko potrebuje.

Otázka je, ako postupovať, kým sa celá situácia zlepší:

a) skúste mu dojčenie ponúkať, keď je rozospatý, keď sa prebúdza alebo zaspáva alebo v noci.

b) hoci toto nie je presne váš prípad, použite postup z tohto materiálu, pretože je pre vašu situáciu relevantný:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Začnite využívať kontakt koža na kožu - ten zmierni aj bolesť, aj zvýši pravdepodobnosť prisatia sa na prsník. Začnite ho veľa nosiť v nejakom nosiči.

c) potrebujte nájsť iný spôsob kŕmenia vášho bábätka, ktorý by zároveň podporoval dojčenie. Skúste sa spojiť so svojou laktačnou poradkyňou (prípadne nám napíšte na: dojcenie@mamila.sk), aby vám ukázala možné spôsoby kŕmenia bábätka. Je možné, že by dokázal piť materské mlieko z pohárika, prípadne cievkou po prste.  Ak by nič z toho nefungovalo, bola by na pár dní možným riešením nazogastrická sonda, pretože by ste zároveň zabezpečili príjem mlieka (a tým pádom by ste sa nemuseli obávať dehydratácie) a zároveň by ste ho v prípade jeho záujmu mohli dojčiť.

d) skúste mať veľa trpezlivosti, dajte mu čas, pravdepodobne to bude s každým dňom lepšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problém s kojením po úraze bábätka