Skoncit s dojcenim pocas liecby alergie?

Alexandra    27.05.2012, 15:37

Dobry den, moj syncek ma skoro 4 mesiace a od zaciatku ho iba dokrmujem. Nepodarila sa mi zvysit produkciu mlieka na maximum, aj po senovke a benedikte. V podstate za jeden den mu dam jednu davku materskejo mlieka odsateho, co si na 2x odsajem. Ze rano si odsajem povedzme 60 a vecer 60 ml a spilu mu to dam ako jednu porciu. Prikladam si ho ale najviac v noci, len on ma ma skor ako dudel. Aj ked citim ze dakedy aj taha a celkom dobre. Problem je teraz v tom ze mam ale strasnu alergiu, som cela vyhadzana, akoby som padla do zihlavy, strasne to aj svrbi,nehovoriac o sustavnom kychani a teceni z nosa. Vsetky lieky ale na alergiu su ale nevhodne pre dojciace a nechcem unlizit malemu. Rozmyslam preto o odstaveni toho malo mlieka co mam kvoli oslobodzujucim liekom na alergiu. Skuste mi poradit dakujem

Milá Alexandra,

z hľadiska zvýšenia tvorby mlieka by ste mohli vyskúšať aj ďalšie prostriedky, ktoré by vám mohli pomôcť. Je možné, že by vám tiež pomohlo zhodnotiť postupy, ktoré pri dojčení a dokrmovaní používate: Ideálne by bolo, aby ste dokrmovaili laktačnou pomôckou priamo na prsníku, a ak dokrmujete aj umelým mliekom, bolo by dobré zvážiť, či sa neoplatí sústrediť sa na dojčenie a prestať odsávať - snažiť sa teda to odsaté mlieko poskytnúť bábätku prostredníctvom dojčenia.

Ak už dokrmujete umelým mliekom môžete postupne namiesto neho začať dávať bábätku príkrmy tak, aby ste umelé mlieko postupne nahradili príkrmami. V ideálnom prípade by ste tak po nejakej dobe dosiahli stav, keď by vaše bábätko jedlo príkrmy a zároveň sa dojčilo na prsníku bez ďalšieho dokrmovania. Na túto tému bolo v našej poradni viacero otázok, ktoré si môžete prečítať.

Čo sa týka liečby alergie:

Samozrejme, že máte právo sa liečiť na alergiu počas dojčenia. Liečba alergie nie je dôvodom na ukončenie dojčenia, práve naopak. V tejto situácii pokračujte v dojčení a hľadajte liečbu, ktorá by vám vyhovovala.

Najideálnejšou liečbou by vo vašej situácii bola lokálna liečba - kvapky do nosa, do očí, sreje, aj kortikoidné, ak treba.

Z hľadiska bábätka nie je problém ani brať napríklad antihistaminiká v tabletkách. Jediná vec je, že niekdy môžu antihistaminiká znížiť tvorbu mlieka, ale nemusí to tak byť vždy. Z tohto dôvodu je lepšie vyhnúť sa celkovým antihistaminikám počas dojčenia. Ale to neznamená, že počas ich užívania by ste mali skončiť s dojčením. Aj keby sa tvorba mlieka znížila, aj tak má zmysel, aby ste naďalej dojčili, pretože materské mlieko je veľmi potrebné pre vaše bábätko v akomkoľvek množstve, a navyše dojčenie je oveľa viac než len prijímanie materského mlieka. Aj keby ste teda celkové antihistaminiká považovali za nevyhnutné, pokračujte ďalej v dojčení.

A vzhľadom na vašu alergiu je mimoriadne dôležité, aby ste z hľadiska prevencie alergie svojho bábätka pokračovali v dojčení, a to bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré vaše bábätko vypije. Každá kvapka je vzácna.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Skoncit s dojcenim pocas liecby alergie?