Otazka

Nika    02.06.2012, 19:48

Dobry den, mam trojmesacneho chlapceka ktory je plne dojceny. Je na prsniku skoro cely den, kedze to nie je len o prijme mlieka ako ste tu uz viackrat spomenuli. Zaspava vylucne len na prsniku inak vobec nezaspi. Pri poslednej poradni mi pediatricka povedala ze uz mam predlzovat intervaly medzi kojenim lebo ze este v dvoch rokoch mi maly bude doslova visiet na prsniku. Tiez mi vravela ze sa ho mam snazit uspat nejak inak len ze ho nemam nechavat zaspavat na prsniku, ze ked bude vacsi ako ho chcem uspat. TAk sa chcem spytat kedze viem ze mate opacne nazory, oduci sa to maly nejako casom sam alebo ako postupovat??? Este vas chcem poprosit o radu v jednej veci, malicky malo spinka. Ked ho kojim tak chvilocku potaha, potom aj stlacam prsnik ale neviem ci nemoze vytahat to mliecko alebo co kedze potom zaspi ale len takych 30 minut a zase je hore je hladny. Vecer je to horsie kojim tak hodku niekedy dve, maly je prisaty dobre a aj pri stlacani prsnika mam pocit ze ma malo mliecko. Ked som skusala odstriekat tak je toho velmi malo ani tak 20. Tak neviem ci mam malo mliecka...Zatial nam ale priberal pekne len poslednykrat to bolo za viacako mesiac ani nie pol kila. Pijem aj caje na podporu tvorby mlieka.

Milá Nika,

áno, zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. A aj keď bude synček o niečo väčší, zostane dojčenie výborným spôsobom, ako ho uspať. A keď podrastie, tak sa sám od seba naučí zaspávať sám. To dokážu všetky deti, ak ich do samostatného zaspávania netlačíme. Momentálne si to užívajte, pretože je krásne, keď vám bábätko dôveruje a na prsníku zaspí a vy ste pri tom, ako spokojne zaspáva.  Tieto chvíle sa síce opakujú každý deň viacerokrát, ale neskôr, keď sa obzriete späť, uvidíte, aké boli jedinečné. Skúste si prečítať naše články na túto tému:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/dlhodobe-dojcenie-a-prirodzene-odstavenie-vc.pdf

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

http://www.mamatata.sk/node/451159

Nepredlžujte intervaly medzi dojčeniami, toto môže spôsobiť problémy s dojčením. Nebojte sa, každé dieťa sa samo od seba prestane dojčiť, nemusíte dojčenie nijako regulovať. Vaše bábätko je maličké a potrebuje časté dojčenie na požiadanie. Je to dôležité pre to, aby získavalo dostatok mlieka ako aj všetkých ostatných podnetov, ktoré dojčenie poskytuje, a aby zároveň využívalo všetky rozmanité funkcie dojčenia.

Odstriekavanie nemá výpovednú hodnotu o tvorbe mlieka.

To, či máte dosť mlieka sa dá posúdiť na základe pozorovania dojčenia. Toto cez internet nie je možné, aj keď niekedy, ak dieťa prvé mesiace priberalo dostatočne a teraz pribralo menej, môžete to niekedy znamenať, že by mohlo potrebovať zvýšiť príjem materského mlieka. Skúste sa poradiť s poradkyňou pri dojčení, prípadne si pozrite videá a porovnajte ich s pitím svojho bábätka. Prípadne si prečítajte tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok