Mensi prsnik-strata mlieka v nom?

Linda    03.06.2012, 16:54

Dobry den, mam skoro 4 mes. syna, ktory je vyhradne dojceny- ma 6kg, pribera okolo 500g mesacne. V poslednom obdobi- v podstate od pravdepodobne zablokovaneho mliekovodu pred 2 mes. sa mi znizila tvorba mleika v lavom prsniku. Je evidentne mensi, menej plny oproti 2. Maly na nom tak dlho nevydrzi, castejsie sa odvracia, alebo sa hra s bradavkou- po ponuknuti 2. prsnika v pohode papa. Ako je najlepsie postupovat aby som neprisla o mlieko v lavom prsniku? neodstriekavam, lebo vacsinou nic nevyjde, par kvapiek... Navyse v noci zacal syn spavat 6-7 hod.- nie je to z pohladu tvorby mlieka problem? nesuvisi to s mensim prsnikom / a teda znizenim tvorby mlieka?/. Prisatie sa mi javi ze je v poriadku- i ked v lahu akosa casto kojime teraz- je to menej kvalitne kontrolovatelne.... Moja otazka je ze ci je potrebne zvysit tvorbu mlieka odsavanim, al. podpornymi prostriedkami: senovka? benedikt, ine? mam strach aby som neprisla o mlieko, lebo mi na kojeni velmi zalezi... vcera som mala horucku (tak ako pred 2 mes., ale nemam bolestivy ani jeden prsnik, nic zavervenane, zatvrdnute?). Poradite mi prosim dalsi postup? vdaka za akukolvek radu. L

Milá Linda,

vaša situácia by si vyžadovala osobnú návštevu poradkyne pri dojčení. Nie je cez internet jednoduché povedať, čo presne sa deje, a bolo by dobré pozorovať dojčenie, aby ste vedeli posúdiť pitie mlieka. Základným pravidlom pre udržanie tvorby mlieka alebo pre jej zvýšenie je zaistiť čo najlepšie prisatie a pitie bábätka. K tomuto si prečítajte tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

A ak by ste na základe pozorovania dojčenia dospeli k tomu, že potrebné zvýšiť tvorbu mlieka v ľavom prsníku, odsávanie nemusí byť najideálnejší spôsob zvýšenia tvorby mlieka. Bylinky v tomto veku bábätka nemusia už až tak dobre fungovať, najvhodnejšie by bolo postupovať podľa tohto materiálu, všimnite si hlavne bod 7:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

To, že ste mali včera horúčku, môže súvisieť s dojčenim/prsníkmi, ale naopak aj vôbec nemusí. Toto nie je jednoduché vyhodnotitť, ale ak by znovu išlo o zablokovanie mliekovodu, tak by toto opakované zablokovávanie, bolo vhodné riešiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mensi prsnik-strata mlieka v nom?