Dieťatko kúše pri začiatku kojenia

petra    15.06.2012, 10:41

Dobrý deň prajem, prosím Vás, potrebujem súrne pomôcť - snáď nejakou dobrou radou. Mám 8 mesačného synčeka, bol plne kojený, po ukončenom 6.mesiaci sme začali s príkrmom. Papká pekne, prospieva, všetko je fajn, vyšli mu pred mesiacom spodné jednotky (nebol žiaden problém), teraz asi týždeň má vonku prvé horné dvojky. Sú šialene ostré a pri kojení zažívam neuveritelné bolesti (ale len na pravom prsníku). Vľavo je to tak ako doteraz, bez problému, ale na pravom prsníku idem pri každom kojení doslova vyskočiť z kože. Neviem ani presne pochopiť, čo sa zrazu deje, že to tak desne bolí... polohu máme 8 mesiacov rovnakú. Držím ho v náručí, alebo ležíme na boku... ale zakaždým to je strašne bolestivé. Vedeli by ste mi poradiť, čo robiť? Doteraz sme nemali problémy... nerada by som ho odstavila, ale takto to ďalej byť nemôže, hlavne keď vidím, že vľavo je to OKej. Pomohla by návšteva lakt. poradkyne? ďakujem veľmi pekne za Váš čas. Petra

Milá Petra,

určite by vám pomohla návšteva poradkyne, ktorá by zhodnotila príčinu bolesti a poradila by vám, ako ďalej postupovať.

Vaša bolesť na prsníku sa dá odstrániť a pravdepodobne nesúvisí s rastom zúbkov ani s hryzerním. Mamičky dojčia deti aj so zúbkami a nemajú bežne takéto bolesti.  A ako sama píšete o to viac, že ide o bolesť len na jeden strane.

Najčastejšou príčinou takéhoto neskorého nástupu bolesti je kandidóza na prsníku. Takáto bolesť býva silná a je ju potrebné riešiť, pretože s takouto bolesťou je mimoriadne náročné pokračovať v dojčení. Poradkyňa vám pri osobnom stretnutí poradí postupy, ktoré vám pomôžu kandidózu vyliečiť.

O kandidóze si môžete prečítať tento náš dokument:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Ak by ste mali otázky o presnom dávkovaní a užívaní prostriedkov na liečbu kandidózy, napíšte nám email na dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťatko kúše pri začiatku kojenia