Vplyv chladu na tvorbu mlieka

Mirka    22.04.2016, 14:59

Dobry den, stretavam sa s nazorom ze ked budem chodit slabo oblecena mozem prijst vplyvom chladu o mlieko, resp. ze moj maly moze byt nervoznejsi lebo budem mat vraj studene mlieko.Nakolko mi to prijde ako hlipost rada by som vedela vas nazor. Dakujem pekne

Milá Mirka,

chlad nemá vplyv na tvorbu mlieka. Navyše materské mlieko v prsníku má stabilnú teplotu, pretože ho "zohrieva" telo matky :-)

Tvorbu mlieka ovplyvňuje to, koľko mlieka sa z prsníka odoberá – inými slovami, ako správne je bábätko prisaté a ako na prsníku pije. Správanie bábätka na prsníku ovplyvňuje to, aký tok mlieka zažíva pri dojčení a ako na tento tok reaguje.

Tvorbu mlieka ani správanie bábätka na prsníku neovplyvňuje to, ako teplo chodí dojčiaca matka oblečená. Nehovoriac o tom, že materské mlieko sa tvorí priamo počas dojčenia, z krvi, ktorej teplota je relatívne stabilná bez ohľadu na to, ako teplo je matka oblečená v oblasti dekoltu. Materské mlieko nikdy nie je „studené“. Ani ak sa dieťa dojčí z prsníka matky, ktorá sa práve kúpala v studenom jazere či mori alebo sedí v mokrých plavkách, či robí čokoľvek iné. A rovnako nie je materské mlieko „prehriate“, ak má matka horúčku. Tieto informácie sa skutočne nezakladajú na pravde. Dojčite tak, ako to vaše bábätko potrebuje. Dojčenie je fyziologický stav, ktorý si nevyžaduje žiadne špeciálne podmienky a okolnosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vplyv chladu na tvorbu mlieka