Z častého dojčenia je z dňa na deň len kusanie

Miška    25.04.2016, 15:43

Dobrý deň. dcérka má 13 mesiacov a dojčila sa ešte predvčerom na požiadanie, pred spánkom aj počas noci, za 24 hodín aj 10 krát. S dojčením sme nikdy problém nemali, naopak, dojčila sa rada, vždy ako sa ponúklo mliečko, či zbadala prsník, radostne sa usmievala. Sme kontaktní rodičia, spíme spolu, nosíme a pod. Kontaktu aj koža na kožu máme neúrekom.Pred dvoma dňami sa ešte ráno aj doobeda pekne nadojčila. Poobede ma už začala kusať. prečítala som si z Vašej stránky tému hryzenie, čo môžu byť dôvody... nemyslím si, že by šlo o zníženú tvorbu mlieka a slabý tok. Ona si zrazu úplne z hodiny na hodinu prestala mliečko pýtať. je zvyknutá zaspávať pri dojčení, no akonáhle jej dám prsník, tak hne´d sa zahryzne, ani poriadne neotvorí ústočká ako pri satí. Keď nereagujem, tak zakusne viac a vyslovene to berie ako hru mám pocit, čaká na moju reakciu. Ak už ozaj bolesťou skríknem a pomocou malíčka si bradavku vyberiem, začne veľmi plakať..akoby aj mliečko chcela, ale akonáhle ponúknem len kusne. som z toho zmätená..posledné dva dni som si musela teda mliečko odsávať, pretože ho mám stále veľa, prsníky plné, mlieko mi samo tečie. Skúsila som jej ho dať z fľašky (nikdy fľašku nepoužívala, len teraz asi 3 týždne má na čaj takú so slamkou, no pije z nej minimálne, keďže tekutiny vždy dostávala dojčením), a to si niekedy potiahne a vypije a niekedy potiahne a plné ústa otvorí a všetko vytečie von..toto nikdy nerobila. V noci keď sa zobudí a chcem ju pekne uspať, saje, nekuše, keďže je zrejme v polospánku..no počas poobedňajšieho spánku akonáhle bola viac pri vedomí, hneď sa zakusla. Som hlavne zmätená z toho, že nekuše počas kojenia, či na konci, ale jednoducho hneď pri prvom kontakte s prsníkom. Mliečko si teraz odsávam, aby som oň neprišla. Idú jej však všetky 4 stoličky naraz, tak jedine ma napadajú tie zúbky, ale to správanie mi tomu neodpovedá, keďže zúbky jej šli už aj predtým a správanie bolo iné. Dokázala by som to kusanie zvládnuť, ak by aspoň pila a občas kusla..no už sa za ten tretí deň len kusania aj úprimne bojím sama dať prsník a som z toho nervózna, no hlavne veľmi smutná. Veľmi pekne Vám ďakujem :)

Milá Miška,

vaša situácia je buď len prechodná záležitosť alebo ide o nepozorované vyvrcholenie niečo, čo sa postupne pomaly dialo aj napriek všetkému, čo robíte. Aj keď sa vám to tak nemusí javiť, toto môže súvisieť so zníženým tokom mlieka a zvýšenie tvorby mlieka v kombinácii s ostatnými opatreniami môže výrazne pomôcť: 
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Odporúčame vám pokračovať v tom, čo robíte momentálne – udržiavať tvorbu mlieka odsávaním (odsaté materské mlieko môžete dcérke ponúkať na pitie alebo ho primiešavať do príkrmov) a tráviť s dcérkou veľa času v kontakte koža na kožu, veľa ju nosiť v nosiči alebo šatke a v noci spoločne spať a pre ponúkanie prsníka využívať najmä chvíle, kedy je dcérka v polospánku. Medzičasom sa skontaktujte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prebrali to, čo sa stalo za posledné mesiace, čo by možno mohlo ovplyvniť dojčenie – napríklad to, ako bábätko dostávalo príkrmy a ďalšie detaily. Je možné, že ide o prechodné obdobie, ktoré môže súvisieť aj so zúbkami a ktoré prejde, ale medzičasom potrebujete praktické rady a aj množstvo podpory a povzbudenia.

Je dobré vedieť, že táto situácia nie je signálom dieťatka, že sa začína odstavovať. Táto situácia sa od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta, tak ako to popisujete. Poradkyňa vám tiež prakticky poradí ako udržiavať a zvýšiť tvorbu mlieka a aké kroky podniknúť pri prekonávaní tejto situácie. Prečítajte si odporúčania v tomto materiáli a pokúste sa aplikovať jednotlivé body z neho:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Z častého dojčenia je z dňa na deň len kusanie