Príkrmy a zápcha

Katarina    26.04.2016, 17:34

Dobrý Deň, Dcéra ma za týždeň 6 mesiacov, od narodenia je výlučene dojčená na požiadanie - cez deň aj v noci. S príkrmami sme začali od piateho mesiaca na odporúčanie pediatričky, podľa mňa zbytočne skoro, lebo s priberaním problémy nemá - 7880g a mlieka má stále dosť. S 3 dňovým odstupom som zaviedla mkrvu, zemiak, batat, cuketu, brokolicu, špenát. Všetko v rámci ochutnania, 2-3 lyžičky, viac aj tak odmieta zjesť. Príkrm obsahuje dve zložky zeleniny, potom ju ešte nakojím. So stolicou má problém odkedy sme začali prikrmovať, predtým sa vyprázdňovala bez problémov, približne 1-2x denne, teraz každé 4 dni. Cez deň tlačí, ale nedarí sa jej, je plačlivá, bolí ju bruško. Masírujem jej bruško, cvičím s ňou, mrkvu, karfiol som vyradila. Skúšala som slivkovú šťavu zriedenú s vodou, ale nevypije ju a slivkovo - hruškový príkrm zje len v malom množštve. Neviem ako dcére pomôcť, tekutín má dosť, problémové potraviny som tiež vynechala, ale nepomáha jej to. Mám skúsiť nejakú detské čaje alebo probiotiká? Ďakujem za radu.

Milá Katarína,

dojčené deti nemávajú problém s vyprázdňovaním, stolica z materského mlieka je za všetkých normálnych okolností riedka a nie formovaná. Takže zmena nastala nie dojčením, ale príkrmami. Vo väčšine prípadov je teda potrebné zmeniť skladbu príkrmov. Vzhľadom na vek bábätka sa na pár dní vráťte k výlučnému dojčeniu bez príkrmov. Tým sa stolica zlepší (v zmysel bude redšia). Potom môžete znovu začať s príkrmami a začať s inou skladbou príkrmov - teda s potravinami, ktoré nespôsobujú zápchu.

Vo všeobecnosti môžte urobiť nasledovné opatrenia:

- skúste zabezpečiť, aby mala dcérka dostatočný príjem materského mlieka (ak je to potrebné, nechajte si poradkyňou pri dojčení skontrolovať pitie bábätka na prsníku - niekedy totiž po zavedení príkrmov poklesne tvorba mlieka a nižší príjem materského mlieka spolu s nižším príkmom tekutín môže byť súčasťou problému)

- vo všeobecnosti zabezpečte dostatočný príjem tekutín, nemusí to byť len voda v pohárik, ale napríklad aj redšie príkrmy či polievky

- zaraďte do stravy bábätka pomleté ľanové semienko, ktoré jej môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha

- sušené slivky či slivková šťava majú tiež priaznivý účinok

- vyhýbajte sa veľkému množstvo potravín, ktoré majú tendenciu stolicu zahusťovať



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Príkrmy a zápcha