Kakanie

Kamila    28.04.2016, 17:20

Môj malinky ma 17 dni je plne kojeny z prsníka a nemôže sa vikakat stále sa pici a tlači nejde mu to už neviem ako by som mu pomohla ... Plače keď je v postieľke ako náhle ho vezmem na ruky tak sa trošku ukludny ale stále si pita papat ( hľadá bradavku alebo si pcha rúčky do úst ) ... Uz som zúfalá skúšali sme magický na bruško (pupik) teplé obklady a nič nepomáha poradte prosím niečo aby sa vikakat lekarka nam dala espu!isan a tiez nepomohol rektalnu trubičku som tiež skúšala a stále nič brusko ma strašne tvrdé masirovala som mu ho počas kojenia a tiež nepomohlo čo by som mohla ešte skúsiť ?

Milá Kamila,

vo vašej otázke je kľúčová veta, kde píšete, že bábätko plače, keď ho položíte, ale upokojí sa, keď ho zoberiete na ruky alebo keď sa prisaje k prsníku. Toto sú presne dve veci, ktoré fungujú - vašemu bábätku pomáha, keď je u vás na rukách alebo na prsníku. Doprajte mu takýto kontakt - spokojnosť vo vašom náručí či na prsníku je príjemná pre vás i preňho. Nemusíte sa ho snažiť položiť do postieľky. Nie je prekvapivé, že bábätko, ktoré je položené, plače. Plače preto, že je preň dôležité byť pri vás, cítiť vás, cítiť vašu blízkosť. Takto získava dôveru a spokojnosť, ktoré ho budú sprevádzať celý život. To, čo potrebujete urobiť, je nájsť spôsoby, ako môžete mať bábätko na prsníku či v náručí v priebehu dňa tak, aby vás to nevyčerpávalo a zvládali ste popritom aj svoj život. Na toto pomáhajú rozličné nosiče, ktoré umožňujú dojčenie i nosenie zároveň (a popritom sa môžete najesť či upratať).

Nič nepíšete o tom, aký vzhľad má stolica bábätka a toto vo vašej situácii môže byť kľúčová otázka. Pretože dojčené deti nemávajú problém s vyprázdňovaním, stolica z materského mlieka je za všetkých normálnych okolností riedka a nie formovaná a takáto stolica nedokáže spôsobiť zápchu. Odporúčame vašu situáciu riešiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože správanie vášho bábätka, ktoré sa javí ako bolesť bruška a problém s kakaním, môže mať aj iné príčiny. Napr. to, že bábätko plače v postieľke je úplne bežnou a správnou reakciou bábätka na neprítomnosť matky a to že sa bábätko upokojí v náručí matky, keď sa presunie do „správneho habitátu“ – na matkin hrudník, je tiež správne a pochopiteľné. Matka je regulátor fyziológie bábätka. Matkin hrudník počíta s tým, že tam bude ďalšie mesiace po pôrode bábätko – aj preto sa vám ku koncu tehotenstva oblasť hrudníka intenzívne prekrvila a teraz máte v týchto oblastiach vyššiu telesnú teplotu, ako kedykoľvek počas života bez bábätka. Vaše telo je pre bábätko prístavom istoty – v kontakte s bábätkom regulujete zaňho viaceré jeho telesné funkcie – najmä dýchanie, srdcovú činnosť, spánkové cykly, príjem potravy, telesnú teplotu – toto všetko regulujete, ak máte bábätko vo svojom náručí. Dojčenie samo o sebe poskytuje bábätku reguláciu rôznych telesných funkcií. Preto je normálne, ak sa bábätko upokojí po tom, čo ho vezmete na ruky a následne sa chce dojčiť. Bábätko sa môže chcieť dojčiť pre to, aby sa zahrialo alebo naopak preto, že mu je teplo. Môže sa chcieť dojčiť preto, že ho niečo bolí, preto že potrebuje pomoc so zaspatím, preto, že potrebuje utíšiť. Bábätko sa môže chcieť dojčiť z množstva dôvodov. Navyše – samotné satie na prsníku, bez ohľadu na to, či vtedy bábätko pije mlieko alebo saje bez pitia, napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Bábätká sa preto chcú a majú dojčiť často.

Preto, ak máte pocit, že bábätko často plače a neviete si vysvetliť jeho nespokojnosť, pozrite sa spoločne s poradkyňou pri dojčení na to, ako vyzerá pitie bábätka pri dojčení a jeho správanie pri dojčení. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Poradkyňa vám odporučí tipy, ako bábätko upokojiť, ako mu pomôcť zaspať a udržať sa v spánku a je možné, že tieto opatrenia pomôžu redukovať nespokojné správanie a plač, pri ktorých máte teraz obavy, či ich príčinou nie je problém s kakaním. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok