4 dnova pauza v dojceni

Eva    07.05.2016, 12:22

Dobry den, mam 6 mes syna ktoreho plne dojcim a pred tyznom sme zacali s prvymi prikrmami. O mesiac a pol mam odcestpvat na 4 dni do zahranicia ale synceka zo sebou vziat nemozem. Velmi sa toho obavam koli dojceniu a bude to prvykrat co od neho odidem. Problem je ze nemam tolko mlieka aby som si odstriekala a odlozila. Taktiez sa obavam ze za 4 dni sa mi strati resp. este viac znizi tvorba mlieka. Neplanujem s kojenim prestat. Viete mi prosim poradit co by som mohla urobit aby sme boli obaja spokojni. Dakujem Eva

Milá Eva,

nemusíte sa obávať s ohľadom na vašu tvorbu mlieka – nie je potrebné si odstrekovať mlieko do zásoby vopred, ani hľadať náhradu – napríklad umelé mlieko už dieťa vo veku vášho bábätka nepotrebuje. Mlieko si však bude treba odstriekavať alebo odsávať, keď budete preč, aby sa tvorba mlieka udržala.

6-mesačnému bábätku stačí na takúto dobu jesť normálne jedlo (príkrmy); môže pár dní nedostávať materské mlieko, zvlášť, ak sa potom znova k dojčeniu vráti. Nie je potrebné, aby ste sa trápili odsávaním mlieka do zásoby vopred. Nehovoriac o tom, že bábätko odsaté mlieko nemusí byť ochotné vôbec vypiť. Druhá vec však je, že dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko. Nájdite si spoľahlivú osobu, ktorá sa bude o bábätko starať tak, aby v čase vašej neprítomnosti nedostalo fľašku či umelé mlieko.

Kľúčová otázka nie je, ako vydrží bábätko v 6 mesiacoch bez materského mlieka – toto je možné vykryť príkrmami a podávaním tekutín – ale ako vydrží bez dojčenia ako takého – 6-mesačné bábätko sa dojčí aj preto, že si napĺňa potrebu kontaktu s matkou, v ktorom sa regulujú viaceré jeho telesné funkcie, dojčenie bábätko uspáva, udržiava v spánku, pomáha mu utíšiť sa. Pokúste sa ešte raz premyslieť, či skutočne neexistuje možnosť, ako vziať bábätko so sebou – napríklad so sprievodcom, ktorý sa bude o bábätko starať v čase, kedy budete mať v zahraničí povinnosti. Je možné, že takáto cesta existuje, možno by vám v tomto smere mohlo pomôcť porozprávať sa s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám môže poskytnúť rôzne tipy, ktoré vám môžu pomôcť vidieť túto situáciu v inom svetle:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je skutočne dôležité toto zvážiť, pretože:

1) Nikto vám nezaručí, že napriek tomu, že vaše bábätko bude nakŕmené, aj tak nebude plakať a chcieť byť vo vašej prítomnosti.

2) Nikto vám nezaručí, že vám nepoklesne tvorba mlieka.

3) Nikto vám nezaručí, že sa bábätko bude vedieť naspäť prisať na prsník.

4) Nikto vám nezaručí, že bábätko po vašom návrate nebude na prsníku štrajkovať.

5) Nikto vám nezaručí, že sa k dojčeniu bude možné vrátiť.

Vzhľadom na tieto body skúste premýšľať o iných možných riešeniach, pretože vo veku, keď je bábätko ešte výlučne dojčené sa s ním cestuje pomerne jednoducho, pretože okrem dojčenia nepotrebuje nič iné.

Na druhej strane, ak skutočne nemôžete vziať bábätko so sebou, stojí za to sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení po návrate, aby ste spoločne zvýšili tvorbu mlieka a pomohli bábätku urobiť čo najviac krokov pre návrat k dojčeniu. Jedným veľmi jednoduchým krokom je stráviť po návrate s bábätko čo najviac času v kontakte koža na kožu. Počas dní, keď nebudete s bábätkom, si odsávajte alebo odstriekavajte mlieko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 4 dnova pauza v dojceni