Dieta nechce piť

Zuzana    07.05.2016, 13:45

Prosím Vás o radu. Mám 11 týždnoveho syna, od narodenia sa trapime s kojením strasne malo pribera aktualne tento tyzden 20g. Nechce piť. Odmieta prsnik je nervozny ale napriek tonu v noci spi dobre. Cez den je to neustaly boj o to aby sa najedol iba ho rozhnevam a potom ho musim stihnut do dalsieho kojenia upokojit co sa mi skoro nikdy nepodarí. Ked sa prisaje pije krasne s pauzami v brade ale pije kratko. Bud sa rozhneva alebo mu zaskoči a rozplace sa alebo proste viac neotvorí usta. V noci sa to dalo povazovat za najedene dieta ale uz sa to zhorsilo. Uz bola primne laktacna poradkyna v 6 tyzdni pomohlo to trosku ale zase je to len horsie a horsie. Vsetko dodrziavam co mi poradila. Nema cumel v satke nechcel byt tak mame nosic spi snami v posteli. Odzrkadlilo sa to na tom ze som mala malo mlieka to uz som vyriesila Senoukou a Benediktom. Uz len ked ho beriem na ruky do polohy na kojenie tak place, vie ze bude jest. Aj ine polohy som skusala bez vysledku. Skusala som mlieko odsat a dat na flasu ale nevipije ani kvapku. A okrem toho som diabeticka. Chcem sa spítať ci ma moja choroba vplyv na kojenie, chuť mlieka a podobne? Nikde som sa o tom nedocítala. A este kde je ta hranica ze uz sa to neda vydrzat tak trapit seba aj dieta a treba prikrmovat.

Milá Zuzana,

váš zdravotný stav nespôsobuje a neovplyvňuje situáciu s dojčením, ktorú popisujete. Na vašu otázku o dojčení nie je jednoduché odpovedať prostredníctvom internetu. Odporúčame vám znova sa obrátiť na poradkyňu pri dojčení, s ktorou ste túto situáciu riešili v 6. týždni, prípadne nám napíšte na dojcenie@mamila.sk, odkiaľ ste a s ktorou poradkyňou ste situáciu doteraz riešili a odporučíme vám poradkyňu, ktorá má skúsenosti s takýmito situáciami.

Z vašej otázky nie sú zrejmé niektoré dôležité detaily:

- či ste upravili spoločne s poradkyňou pri dojčení prisatie bábätka, či poradkyňa skontrolovala podjazykovú a labiálnu uzdičku, a ak boli prirastené, či ste ich dali podstrihnúť a nezrástli znova

-  či ste sa s poradkyňou stretli viackrát, až do času, kým sa situácia úplne nevyriešila v zmysle, že bábätko začalo dostatočne priberať, dostatočne pilo a na prsníku bolo spokojné

Je možné, že bábätko skutočne potrebuje získavať viac mlieka a že hoci sa prisaje a chvíľu sa zdá, že výdatne pije s dostatočne hlbokými pauzami v brade, v skutočnosti by potrebovalo získavať viac mlieka.

V takom prípade štandardne v snahe zvýšiť príjem mlieka mamičky dostávajú od poradkýň odporúčania, v ktorých sa snažia zlepšiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Naučiť sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Je možné, že v takejto situácii potrebuje bábätko skutočne zvýšiť príjem mlieka a ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Poradkyňa s vami prejde, aké možnosti pre zvyšovanie tvorby mlieka máte, v tomto veku bábätka je pravdepodobné, že budú účinnejšie iné prostriedky než bylinky, ktoré spomínate.

Po 4. mesiaci je možné zvýšiť kalorický príjem bábätka tuhou stravou – príkrmami. Viac o tejto možnosti si môžete prečítať v závere tohto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

4) Medzičasom pokračujte v snahe o intenzívny fyzický kontakt s bábätkom, trávte veľa času v kontakte koža na kožu, nosením, spoločne spite. Využívajte na ponúknutie prsníka časy, kedy je bábätko v polospánku.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieta nechce piť