Ovčí syr a bryndza

Zuzana    10.05.2016, 16:06

Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať, či môžem jesť neúdený a údený ovčí syr a bryndzu, keď svoju 14 týždňovú dcérku dojčím. Otec nám doniesol tieto produkty z Liptova, z overeného zdroja (berieme od nich syry už niekoľko rokov) a keďže sú to domáce produkty, sú nepasterizované. Môže to mať negatívny vplyv na zloženie mlieka alebo by mohlo niečo dcérke hroziť z nepasterizovaných potravín? Ďakujem Vám vopred veľmi pekne za odpoveď. S pozdravom Zuzana

Milá Zuzana,

nepasterizované mlieko a výrobky z neho - či už ovčie mlieko alebo iné - môže byť niekedy zdrojom niektorých ochorení, ktoré sa môžu preniesť aj na dojčené dieťa - ako napríklad kliešťová encefalitída. Ak matka ochorie na kliešťovú encefalitídu z dôvodu skonzumovania nakazeného mlieka, je možné, aby sa cez materské mlieko teoreticky možné preniesla aj na bábätko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ovčí syr a bryndza