Skončenie dojčenia

Ivina    10.05.2016, 16:11

Dobrý deň, dojčila som svojho syna 3 roky a 3 mesiace. Mlieko sa mi ešte tvorí, nedojčím tak 1 mesiac. Ako dlho sa mi môžu ešte takto nalievať prsníky? Prípadne čo by mi na zastavenie najlepšie pomohlo? dakujem pekne

Milá Ivina,

je normálne, že tvorba mlieka po skončení dojčenia pretrváva niekoľko mesiacov či rokov.

Ak sa prestane z prsníka odoberať mlieko, tvorba mlieka sa zastaví bez toho, aby bolo potrebné čokoľvek urobiť. Neodporúčame vám užívať lieky či prípravky pre zastavenie tvorby mlieka, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Nemusíte sa obávať zápalu prsníka, ani, ak by ste našli mlieko rôznej farby. Farba mlieka, ktoré v prsníkoch je po skončení dojčenia, môže byť rôzna od oranžovej cez žltú až po bielu a priesvitnú, niekedy mlieko môže byť husté alebo zasychať na bradavkách.

Tvorba mlieka po skončení dojčenia môže pretrvávať veľmi dlho, potenciálne aj celé roky, môže ísť o kvapky, prípadne aj viac mlieka. Netreba ho odstriekavať ani kontrolovať, či tam je; jedine, pokiaľ by ste mali pocit veľmi naliatych prsníkov. Ale inak netreba robiť nič. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Skončenie dojčenia