Zaspávanie a prebaľovanie po kojení

Anna    17.05.2016, 12:20

Dobrý deň. Mám takmer 2 týždňovú dcérku, ktorú dojčím približne každé tri hodiny po spinkaní. Ona takmer vždy po dojčení na mne, alebo vankúši na ktorom ju dojčím zaspí. Väčšinou ju prebaľujem pred dojčením (po spánku), lenže to už na nej vidím že by už chcela veľmi papať. Lenže občas sa jej podarí po prebalení vykakať sa počas dojčenia. Skúšala som ju prebaliť hneď po dojčení, lenže to som ju zobudila a potom nechcela aj viac hodín zaspať, alebo trošku vracala počas prebaľovania. Skúšala som dať jej trochu napapať, potom prebaliť a pokračovať v papaní, no počas prebaľovania plakala, potom sa zrejme najedla veľmi hltavo a dnes úplne všetko čo zjedla o pár minút vyvracala, a to bola úplne v poloľahu, potom zaspala. Preto netuším, kedy ju prebaľovať a kúpať, ak ju po dojčení zobudím, má problém zasa zaspať - chce sa dojčiť zasa a potom sa už zlostí. Tiež ma trápi to vracanie, zrejme by som ju mala začať na dojčenie budiť skôr. Tak neviem, či je na to nejaký pravidelný režim - koľko spať, ako dlho dojčiť a kedy prebaľovať a kúpať? Do toho sa ešte mieša, že sa nevie vykakať kvôli ortopedickým nohavičkám, ktoré má mať stále na sebe. Ďakujem veľmi veľmi pekne za radu.

Milá Anna,

otázka, kedy prebaľovať bábätko, nemá jednoznačné a jednoduché riešenie. Najmä v prvých týždňoch po pôrode túto otázku rieši mnoho mamičiek – dobrá správa je, že čoskoro väčšina matiek nájde spôsob, ako riešiť túto otázku tak, aby to vyhovovalo im, aj bábätkám, pretože sa to zjednoduší tým, že bábätko bude dlhšiu dobu hore a počas tejto doby ho budete neskôr lepšie stíhať prebaľovať.

Táto téma nemá jednoduchú odpoveď preto, že používanie plienok je z evolučného hľadiska pomerne nová vec a v minulosti matky reagovali na signály bábätka o potrebe cikať a kakať a nepotrebovali tak riešiť dilemu, ktorú spomínate aj vy – pred dojčením je bábätko pri prebaľovaní podráždené a často aj uplakané – po dojčení zase chce spinkať a prebaľovanie ho zobudí. Navyše – väčšina bábätiek kaká práve počas dojčenia, pretože príjem mlieka spúšťa gastrokolický reflex pre vylučovanie.

Skúste bábätko dojčiť hneď po prebudení zo spánku, aby neplakalo pri prebaľovaní preto, že je už hladné. A tiež nie je vhodné budiť ho na prebaľovanie po tom, čo na prsníku pri dojčení zaspalo.

Väčšina matiek túto situáciu rieši prebaľovaním počas dojčenia – napr. keď bábätko pustí jeden prsník, pred ponúknutím druhého ho mamička prebalí. Napapané bábätká často grckajú počas manipulácie, ale toto sa dá dočasne zmierniť správnou manipuláciou – napríklad nedvíhať bábätku zadoček dohora pri podkladaním plienky, ale ho pregúliť na bok a potom ho znova vrátiť na chrbátik. Okrem toho grckanie ako také bábätku neškodí, práve naopak, môže byť pre jeho zdravie prospešné.

Je skupina matiek, ktoré nepoužívajú plienky – možno by tento spôsob starostlivosti o bábätko bol pre vás v tejto situácii jednoduchší. Prečítajte si viac o bezplienkovej komunikačnej metóde a navštívte podpornú skupinu dojčiacich matiek, v ktorej nájdete mamičky, ktoré túto metódu využívajú:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Neodporúčame vám bábätko budiť, toto nezmierni jeho nespokojnosť s prebaľovaním pred dojčením. Ak sa stane, že musíte bábätko prebaľovať po dojčení, pokúste sa tiež o šetrnú manipuláciu a po prebalení ho vráťte na prsník, aby znova zaspalo alebo ho uspite na prsníku v šatke alebo len nosením, či hojdaním.

Z vašej otázky nie je zjavné, prečo musíte používať ortopedické nohavičky, ale ak pre ne nemáte žiadny zdravotný dôvod, je dobré vedieť, že ich rutinné používanie bolo odborným usmernením Ministerstva zdravotníctva na Slovensku zrušené. Ak ich musíte používať zo zdravotných dôvodov, o to dôležitejšie je naučiť sa rozlišovať signály bábätka, o potrebe vylučovať a potom mu pomôcť tak, že bábätko podržíte nad miskou v klbôčku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zaspávanie a prebaľovanie po kojení