Acyklovir

katarina    12.05.2016, 22:29

Dobry den, mam 7mes. dieťa a bol mi diagnostikovany pasovy opar. Doktor mi predpisal acyklovir 5x denne, s tym ze musim prestat dojcit. Nechcem sa vzdat dojcenia a navyse mala nie je naucena na flasku. Za odpoved dakujem

Milá Katarína,

pokračujte v dojčení tak ako doposiaľ. Neprestávajte s dojčením, nie je na to jediný dôvod. Pre vaše dieťatko je bezpečnejšie, aby ste pri tejto diagnóze, aj pri liečbe, ktorá vám bola predpísaná, pokračovali v dojčení.

Čo sa týka samotného ochorenia: To, že sa pri pásovom opare, teda ochorení herpes zoster má pokračovať v dojčení, je známa skutočnosť. Aký význam by malo mať, že by ste teraz prestali dieťatko dojčiť? Aby od vás nedostal pásový opar? Potom je dobré vedieť, že herpes zoster spôsobuje ten istý vírus, ktorý pri prvom styku s ním spôsobuje ovčie kiahne. A tento vírus je infekčný už niekoľko dní pred tým, než sa u vás pásový opar prejavil. Teda – dieťatko už bolo vysoko pravdepodobne tomuto vírusu ovčích kiahní (pásového oparu) vystavené. A ak ste už predtým mali ovčie kiahne (to, že máte pásový opar je toho dôkazom), tak vaše dieťatko v tehotenstve dostalo protilátky, a tak je ešte stále možné aj to, že neochorie vôbec. Ak by aj ochorelo, nebude mať herpes zoster - pásový opar, ale jeho ochorenie budú ovčie kiahne, ktoré v tomto veku väčšinou mávajú mierny priebeh. Nehovoriac o tom, že ak by ste teraz prestali dojčiť, tak práve v najkritickejšom období vaše dieťa prestane dostávať prostredníctvom materského mlieka protilátky, ktoré už teraz máte vo veľkom množstve v materskom mlieku a ktoré mu pomáhajú, aby neochorelo, prípadne, ak by ochorelo, tak aby ovčie kiahne mali čo najmiernejší priebeh. Ako preventívne opatrenie sa snažte zabrániť tomu, aby vaše dieťatko neprišielo do priameho kontaktu s pľuzgierikmi, zvýšite tak pravdepodobnosť toho, že neochorie.

Inými slovami, ak teraz prestanete dojčiť, nespôsobíte tým, že dieťa sa s vírusom nestretne a ešte mu aj vezmete možnosť dostávať v materskom mlieku protilátky. Nehovoriac o tom, že obrovský stres, ktorému by ste ho vystavili pri násilnom odstavovaní, je presne to, čo teraz jeho imunitný systém nepotrebuje. Navyše prerušiť dojčenie v tomto veku môže znamenať ukončenie dojčenia, so všetkými rizikami pre zdravie dieťaťa, aj vás.

Aj preto je dôležité, aby ste v dojčení pokračovali. A hlavne nie je potrebné, aby ste prestali.

Ak má byť dôvodom odstavenia fakt, že máte užívať lieky - pri užívaní acykloviru môžete pokračovať v dojčení. Antivirotiká, medzi ktoré acyklovir patrí, používané pri liečení herpes zoster sú pri dojčení bezpečné. Rovnako môžete v prípade bolestí počas dojčenia užívať analgetiká na ich zmiernenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok