Laktácia

Jana    17.05.2016, 12:30

Dobrý den chcem sa spýtat malý mi odmieta jedno prso hraje sa snim mam tam asi menej mliečka po 3h mi skoro vobec nenavrie ale druhe o niečo viac tam papa pekne chcem sa spýtať strácam mlieko?a čo si mam dávať na podporu mlieča dávam si vineu čajiky a asi nezaberá dakujem

Milá Jana,

vaša otázka neposkytuje dostatok údajov - neuvádzate vek bábätka ani žiadne iné podrobnosti o spôsobe kŕmenia.

Tvorbu mlieka je možné podporiť množstvom krokov, ktoré sú popísané v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Mamičky väčšinou mávajú odlišné množstvo mlieka v jednom a v druhom prsníku, pričom niekedy je tento rozdiel nepozorovateľný a niekedy je viac zjavný. Dôvody sú vo svojej podstate tie isté, ako keď dieťa začne odmietať dojčenie úplne – deti reagujú na tok mlieka. Dieťa môže začať odmietať jednu stranu s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Jednou z príčin, prečo sa v prsníku začne tvoriť menej mlieka, môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prikladajú a bábätká na ňom menej pijú. Menej časté dojčenie nespôsobuje to, že sa mlieko bude mať „čas dotvoriť“. Naopak. Čím menej často bábätko pije, tým viac sa tvorba mlieka znižuje.

Vo vašej otázke nie sú popísané viaceré detaily situácie, ktorú teraz zažívate – aký je vek bábätka, ako vyzerá jeho dojčenie. Vo všeobecnosti: dôvodov, pre ktoré sa tvorba mlieka mohla znížiť, je niekoľko:

- niekedy na to stačí dodržiavanie pravidla, že pri jednom dojčení sa má bábätko dojčiť len z jedného prsníka - toto môže viesť k tomu, že pôvodne vynikajúca tvorba mlieka sa zníži. Dojčenie a pravidlá nejdú dosť dobre dohromady. Keď bábätko už na jednom prsníku nepije ani so stláčaním prsníka a má o pitie záujem, preložte ho na druhý prsník. Prípadne mu ponúknite aj prvý prsník opätovne. Rozhodujúcim faktorom pre striedanie prsníkov je to, či bábätko ešte pije a či má záujem ďalej piť, nie dĺžka času stráveného na prsníku alebo to, koľkokrát sa na ktorej strane dojčilo.

- druhý častý dôvod, pre ktorý sa tvorba mlieka mohla znížiť, je spôsob, akým je bábätko prisaté - ak prisatie nie je dobré, zníženie tvorby mlieka je často postupné a nebadané. Bábätká sa k jednému prsníku môžu prisávať horšie ako k druhému a tým znižovať tvorbu mlieka v tomto prsníku.

- ak je v prsníku znížená tvorbu mlieka, je možné, že matku dojčenie aj odsávanie tohto prsníka bolí. Príčinou takejto bolesti môže byť práve znížená tvorba mlieka.

Toto všetko je možné zmeniť a stojí to za to.  Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Mamičke, ktorá by chcela takúto situáciu riešiť, môže pomôcť poradkyňa osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou prejdete príčiny, ktoré by mohli znížiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

A pri snahe vrátiť sa k dojčeniu z oboch prsníkov budete postupovať podľa týchto postupov:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2784



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok