Kojenie

Mria    19.05.2016, 18:13

Dobri den chem sa spitat plne dojcim 5 mesacneho 27.4 vazil 6583 g a 18.5 vazi 6800 g nedokrmujem narodeni 32700 g vopred dakujem.

Milá Mria,

ak sa pýtate, či je hmotnosť bábätka v poriadku, dojčenie nie je možné posudzovať len podľa údajov o hmotnosti, navyše priberanie nie je možné posúdiť len podľa dvoch údajov o hmotnosti. 5-mesačný chlapček môže mať 6800 g a mohol cca 2 týždne pred tým vážiť asi o 300 g menej. Toto samo o sebe nie je možné vyhodnotiť. Samotná hmotnosť tak, ako ju uvádzate, nie je dôvod na znepokojnie.

Najideálnejšie by bolo dať posúdiť dojčenie laktačnej poradkyni:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

možné sú totiž oba scenáre, aj to, že je všetko v poriadku a taktiež to, že možno bolo potrebné zlepšiť dojčenie. Toto nie je možné cez internet posúdiť.

Faktory, ktoré sú pritom rozhodujúce sú:

a) pauzy v brade - inými slovami, ako vyzerá pitie bábätka a ako výdatne pije. Prípadne to môžete porovnať s našimi videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

b) okrem toho je mimoriadne dôležité, ako sa bábätko pri dojčení správa - ak je vo všeobecnosti spokojné, neodťahuje sa, pije, bez problémov sa prisáva, má záujem o dojčenie, dojčí sa na požiadanie, dojčí sa dostatočne často s pauzami v brade a nemá pri dojčení žiadne iné problémy, potom toto môže byť faktor, ktorý poukazuje na to, že dojčenie je v poriadku.

c) prečítajte si tento dokument a skontrolujte, či žiadne z vymenovaných dôvodov pre zníženie tvorby mlieka nenastali vo vašom prípade:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

d) hmotnostný prírastok, ktorý sa však dá posúdiť, ak by ste posúdili všetky údaje o hmotnosti, ktoré máte k dispozícii, prípade, ak by ste opätovne od posledného váženia skontrolovali váhový prírastok. K tomuto sa momentálne nedá viac vyjadriť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok