Hryzenie pri kojeni

Dagmar    20.05.2016, 12:15

Dobry den, Moja 11-mesacna dcerka ma zacala velmi hryzt pri kojeni. Zacalo to asi pred 3 tyzdnami, vtedy som si tu precitala rady ako na to a vcelku to fungovalo. Dnes vsak zacala znova, hryzla pri kazdom kojeni. Niekedy sa na tom smeje, niekedy zacne plakat, ked zahryzne. Ja uz som frustrovana a vycerpana, neviem ako ju to mam oducit. Mlieko mam, aj pri slabom stlaceni tecie, tu by nemal byt problem. Dnes som dostala prvykrat od porodu menstruaciu, citala som, ze to moze suvisiet. Mate nejaku radu ako na to? Bojim sa, ze tu bolest nebudem vediet dlho znasat a budeme musiet s kojenim prestat... :(

Milá Dagmar,

píšete, že už ste vyskúšali mnoho rád z našej webstránky a že sa situácia čiastočne zlepšila a teraz sa znovu zhoršila. Inými slovami, táto situácia trvá už nejakú dobu a zhoršuje. Z toho vyplýva, že pravdepodobne nejde čisto len o nejakú prechodnú situáciu alebo rast zúbkov, ale o niečo, čo má nejaký ďalší podklad. Typickým dôvodom v takejto situácii býva znížená tvorba mlieka, na ktorú dieťatko reaguje, a preto riešením je zvýšiť tvorbu mlieka, a to zásadným spôsobom.

Situácia, v ktorej sa nachádzate, je veľmi náročná. Už len pre to, aká je náročná, vám odporúčame byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám poskytne podporu a povzbudenie a pozve vás do podpornej skupiny dojčiacich matiek, v ktorej sa môžete o tejto situácii porozprávať aj s inými mamičkami – toto je téma, ktorú v tomto veku bábätka rieši mnoho matiek. Taktiež vám poradí ohľadne toho, ako zvyšovať tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/pomale-priberanie/ (tento materiál sa dá uplatniť, aj keď nejde o priberanie)

Ak vás s hryzenia bolia bradavky, tak vám poradkyňa povie, ako ich ošetriť, aby ste zvládli ďalej dojčiť. 

Spoločne s poradkyňou by ste súčasne prešli iné možné príčiny, ktoré je možné riešiť zlepšením dojčenia – tvorbu mlieka či prípadné zmeny v tvorbe mlieka, ktoré môže dieťatko vnímať, kvasinkovú infekciu bradaviek, prípadne bude s vami analyzovať správanie vášho dieťatka a zisťovať, čo presne sa deje.

Skúste si aj vy sama všímať, či vnímate správanie dieťatka ako zámerné alebo skôr ako nevedomé a ako dôsledok niečoho, na čo reaguje. Ak ide o zámerné správanie, tak to väčšinou ste schopná vypozorovať a tým pádom by potom išlo skôr o zmenu správania dieťatka. Ale oveľa pravdepodobnejšie je, že dieťatko reaguje na nejakú zmenu, ktorú skôr nevedomky vníma - napríklad, ak by ste boli tehotná, tak okrem iné dieťa bude vnímať aj zmenu v toku mlieka, ktorý sa zníži, niektoré matky pozorujú zníženie tvorby v určitých fázach menštruačného cyklu. Niekedy môže k zníženiu tvorby mlieka prísť bez zjavnej odhaliteľnej príčiny. Tieto veci je možné odlíšiť v osobnom kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hryzenie pri kojeni