Voda a dojča

Michaela    19.06.2012, 18:51

Dobry den, chcela by som sa spytat...mam 10 tyzdnoveho synceka Vilka plne dojceneho. Porodna vaha po CS 3900g po 24 hodinach od CS 3780g a toho casu 5800g. Co sa tyka cikania, mava denne precikane latkove plienky a este zachytavame moc aj do kyblika, takze vidim, ze je krasny priesvitny, jedine po dlhsom spanku cez den 3 - 4 hodiny je tmavsi, ale po papani je opat priesvitny. Pani doktorka mi napriek tomu odporuca v tychto teplotach podavat po lyzickach alebo z poharika cistu prevarenu vodu. Neviem, ci je to spravne, ci je to nutne alebo aky mate na to nazor Vy z pohladu dojcenia. Ci sa mi potom neznizi tvorba mliecka ked bude mat plnsie brusko z vodicky. Myslim, ze same mlieko obsahuje 90% vody tak neviem. Pani doktorka tvrdi, ze sice obsahuje vodu, ale je sladke a ze aj nam cez leto dobre padne cista voda bez chuti a cukru na uhasenie smadu..... ? Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved. Michaela Huljakova

Milá Michaela,

farba moču (to, že je priesvitný) je jedným z ukazovateľov toho, že dieťatko má dostatok tekutín. Podľa toho sa môžete orientovať.

Materské mlieko má pri výlučne dojčenom dieťatku omoho viac výhod ako voda, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerály, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť, a to aj preto, že:

a) materské mlieko bez ohľadu na teploty vonku má byť jedinou potravinou, ktorú výlučne dojčené dieťa dostáva

b) výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy má vedecky dokázané dôvody

c) kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také

d) dostatočné dojčenie dokáže zabezpečiť dostatočný príjem tekutín

e) neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody výlučne dojčeným deťom bez ohľadu na teploty

f) výlučne dojčené dieťa nie je to isté ako dospelý človek, navyše cukry, ktoré materské mlieko obsahuje, nie sú tie, ktoré si bežný človek predstaví, keď si predstaví pije sladeného nápoja. Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa.

g) nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu

h) je pravda, že materské mlieko z veľkej časti predstavuje práve voda

V teplých dňoch je teda úlohou mamičiek zabezpečiť, aby bábätko dostatočne často a dostatočne výdatne pilo na prsníku. Vtedy materské mlieko pokryje potrebu tekutín rovnako ako aj potrebu všetkých ostatných látok. 

Pozrite si aj túto podobnú predchádzajúcu otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=135



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Voda a dojča