Znizena tvorba mlieka

Lenka    20.06.2012, 09:34

dobry den, chcem sa opytat na moje dietatko. Ma takmer 4 mesiace a vidim, ze tvorba mliecka mi poklesla. Nadojci sa z jedneho prsnika, niekedy sa nechce na druhy ani prisat (mam v nom malu cistu vo velkosti fazule) a zhruba po hodine sa prisaje na druhy prsnik. Stava sa mi vsak, ze teraz sa dojcime kazde 2 hodiny skoro a vystriedam obe prsia a este raz jeden, len mliecko mi uz nejde, ked si ho stlacam. Chcem sa hlavne opytat, ze ci stalym prikladanim a castym sa mi moze podarit rozbehnut zvysenie tvorby mlieka, financne si nemozem dovolit doplnkove bylinky, ktore tu mate popisane. Mam taky pocit akoby jej ubudlo trocha tuku z telicka, lebo mala take faldiky 3 poschodove, a teraz ma uz uplne take normalne nozky z 2 faldikmi. Dokazem to vybojovat aspon do 4 mesiaca bez niejakych podpornych tabletiek len cisto prikladanim a castym dojcenim??? Inak co sa tyka dojcenia z jedneho prsnika, tak vyse mesiaca som ju dojcila prave takto. Napila sa z jedneho ale na druhy sa nechcela za nic prisat a to vydrzala aj 3 hodiny do dalsieho dojcenia. Dufam, ze vyjdete z mojej otazky a dakujem za odpoved

Milá Lenka,

na vašu otázku nie je jednoduchá odpoveď. Ak vaše dieťatko dojčenie neodmieta, je ochotné sa veľmi často prisávať, budete robiť všetky ostatné aspekty pre to, aby malo o prsník záujem (spoločné spanie, nosenie, atď.), niekedy môže veľmi časté výdatné dojčenie, stláčanie prsníky, striedanie prsníkov, pomôcť. Ale niekedy sa naopak aj napriek tomu tieto situácie zhoršia a keď dieťatko začne prsník odmietať z dôvodu nízkeho toku mlieka, prestane byť táto stratégia relevantná a nie je jednoduché to zmeniť.

Takéto situácie niekedy nastávajú, ak sa dieťatko dojčí len z jedného prsníka - tvorba mlieka sa môže znížiť. Okrem toho môže byť dobré pozrieť sa na zoznam príčin, ktoré mohli spôsobiť zníženie tvorby mlieka a vylúčiť ich (napríklad užívanie antikoncepcie, a pod.).

Sú mamičky, ktoré hovorili, že okrem výdatného častého dojčenia im pomohlo pravidelné výdatné odsávanie/odstriekavanie, ktoré však je časovo náročné a vyčerpávajúce ako aj potenciálne frustrujúce.

Keď bude mať vaše dieťatko približne 4 mesiace a ak by sa tvorba mlieka nezvyšovala, môžete začať na doplnenie kalorického príjmu a živín podávať príkrmy - je to v tomto veku lepšie ako začať dávať umelé mlieko. Niektorým deťom to pomôže a keď nie sú veľmi hladné, sú na prsníku ochotné zostať a sať, čo môže tvorbe mlieka pomôcť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znizena tvorba mlieka