Plné dojčenie 20 mesačného dieťatka

DS    20.06.2012, 09:50

Mám 20 mesačnú dcéru a od jej narodenia ju stále plne dojčím. Kojím ju teraz aj 10 krát denne, v noci niekedy aj 5 krát. Keď som s ňou doma pýta si niekedy aj každú pol hodinku. Dcéra, aj keď je prikrmovaná od 6 mesiaca, príkrmy z princípu odmieta. Vyskúšali sme už rozličné metódy, no nič nepomáha. Hmotnost má normálnu, doposial nebola chorá. Jediné, čo do nej dostaneme sú polievky, ale počas krmenia nevie ani poriadne otvorit ústa (aj keď je hladná a vie, že mama nie je doma). Akoby ten príkrm len srkala. Máme odskúšané, že bez príkrmu hladná nebude. Mýslite si, že je to v jej veku normálne, byť iba plne kojená a nemať záujem o žiadnu inú potravu? Ovocie napríklad ešte vôbec sama neochutnala. Stretli ste sa s tým už, lebo v mojom okolí som dosť veľká rarita. Deti v jej veku sa už samé kŕmia a otvárajú ústa ak ovráta. Nebude mať dcéra keď vyrastie potom problémy s jedením? Tiež ma zaujíma ako dlho trvá takému dieťatku, kým sa odstaví? Odstaviť ju nechcem, ale je možné, že z pracovného dôvodu nebudem s dcérou napr. viac ako 3 celé dni a nechcem aby sa tým odstavila. Dakujem za Vasu odpoved. DS

Milá DS,

v tomto veku nie je bežné, aby dieťa bolo len dojčené, ale nedá sa povedať, že sa nenájdu výnimky medzi deťmi v tomto veku, ktoré jedlo odmietajú aj v tomto veku. Stretli sme sa s tým a je pravda, že je to potrebné riešiť, pretože riešenie trvá väčšinou dlho a môže byť, že dcérka bude mať problémy s jedením.

To, že deti nejedia jedlo môže, mať veľa príčin, niektoré z nich môžu byť medicínske, niektoré psychologické a niektoré si vyžadujú len trpezlivosť a veľké úsilie. Je možné, že vo vašom prípade ide o tú tretiu možnosť. Hoci niektoré deti nejedia napríklad preto, lebo nemajú dostatok zinku alebo železa a doplnenie týchto prvkov im pomôže.

Skúste byť trpezlivá a nachádzať spôsoby, ako dcérke jedlo ponúkať, ale v žiadnom prípade ju do jedla nenúťte, nenechávajte ju vyhladovať, neodmietajte jej dojčenie. Vychádzajte z toho, čo je ochotná jesť a skúste ponúkať podobné jedlá - napríklad v podobe polievok a podobne. Existujú aj terapie, ktoré môžu takýmto deťom pomôcť naučiť sa prijímať nové jedlo. Toto presahuje rámec poradenstva pri dojčení, v tomto smere by ste mali spolupracovať s inými odborníkmi, ktorí sa na toto špecializujú.

Samozrejme pokračovanie v dojčení je v tejto situácii veľmi dôležité, odstavenie nepomôže tomu, aby dcérka lepšie jedla.

Čo sa týka odstavovania do budúcnosti: je to postupný proces, pričom každé dieťatko sa samo odstaví, ak mu poskytnete dostatok času:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=247

Aj keď pôjdete na tri dni preč, deti v tomto veku sa zvyknúť vrátiť naspäť k dojčeniu, ale vzhľadom na to, že dojčenie je mimoriadne významná časť potravy vašej dcérky, skúste uvažovať, ako bude v tom čase, keď budete preč, kŕmená.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plné dojčenie 20 mesačného dieťatka