Tvorba mlieka po zastaveni laktacie

Dadka    29.05.2016, 19:21

Dobrý deň, zo zdravotných dôvodov mi boli predpísané tabletky parlodel na zastavenie laktácie. Brala som ich 10 dní ráno a večer jednu tabletku. Do toho som brala aj homeopatika na zastavenie tvorby mlieka. Asi šiesty deň užívania som už cítila úlavu, prsia mäkké, mlieko nevytekalo, nemala som potrebu odsávať, vyzeralo to že tvorba sa zastavuje. Tabletky som však dobrala pred tromi dňami a začalo mi znovu vytekať mlieko, prsia sú ťažsie, zdá sa mi že sa plnia. Je možné že sa mlieko začalo zase tvoriť aj keď som si ho už 9 dní vôbec neodsávala a nevytekalo? Ako to zastavím? Ďakujem

Milá Dadka,

áno, je možné, že pozorujete znova vytekanie mlieka. Lieky na zastavenie laktácie totiž nespôsobia, že zastavenie tvorby mlieka nastane jednoduchšie, rýchlejšie, či bezbolestnejšie než keby sa prestalo z prsníka odoberať mlieko a tvorba mlieka sa bude znižovať sama od seba.

Tento stav nie je potrebné nijako riešiť, tvorba mlieka môže v malej miere pretrvávať mesiace ba až roky po skončení dojčenia.

Z vašej otázky nie je zrejmé, v akej situácii sa teraz nachádzate, ale možno by bolo pre vás dobré vedieť, že drvivú väčšinu prípadov, v ktorých sa matkám odporučí prestať dojčiť, je možné riešiť popri dojčení a pre dieťa aj matku je bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Ak by ste chceli, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk viac a môžeme vám konkrétnejšie poradiť.

Ak by sa ukázalo, že v tejto situácii nemusíte prestať dojčiť, môže byť pre vás zaujímavá táto odpoveď z našej poradne o tom, aké kroky je možné urobiť pre návrat k dojčeniu:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4667



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tvorba mlieka po zastaveni laktacie