Spánok2

Katka    20.06.2012, 10:07

Už som písala viackrát ohľadne užívania Xanaxu počas dojčenia. Nemôže sa stať moje dieťatko na ňom závislé a po vysadení vykazovať známky abstinenčných príznakov? Mám veľký strach,že tým dcérke ublížim. Sú nejaké štúdie,ktoré dokazujú,že je to naozaj bezpečné? Veľmi pekne ďakujem za odpovede. Katka

Milá Katka,

vo veku vašej dcérky by vaše užívanie Xanaxu bolo bezpečnejšie ako odstavenie, pretože to je takisto spojené s rizikami, ktoré presahujú malé množstvo lieku, ktoré sa v materskom mlieku môže nachádzať. Navyše pre vašu dcérku nie je bezpečné ani to, aby ste sa neliečili, takže v danej situácii je užívanie Xanaxu a pokračovanie v dojčení vaša najlepšia možnosť. Jednou z dobrých vlastností Xanaxu z hľadiska dojčenia je jeho relatívne krátky polčas rozpadu.

Pri týchto liekoch neexistujú štúdie, ktoré by bolo etické robiť, existujú len prípadové štúdie o matkách, ktoré takéto lieky užívali. Okrem iného sa zdá, že lepšou alternatívou ku Xanaxu by mohol byť lorazepam alebo midazolam. Ale aj keby z hľadiska vašich skúseností s účinkami týchto alternatív bol Xanax jedinou možnosťou, je lepšie pokračovať v dojčení a Xanax užívať.

Paralelne s tým môžete vyskúšať nájsť kvalifikovaného psychoterapeuta, ktorý by vám mohol pomôcť.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok