Riedka stolica u 4. mesačného

Zuzana    04.06.2016, 13:55

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať , syn je plne kojený a má už 5 deň redšiu - hlienovitú stolicu s bielimi hrudkami, po papaní , tak 4 krát za deň, bola som u dokt. a tá vravela, že je to asi z prehriatia, dávala som mu 2 dni rýžový odvar a probiotika, aj ja má dietu, je to normálne, prechodné obdobie alebo mu môžu ísť zúbky( dosť slintá a cmúľa všetko), alebo treba ísť na nejaké výtery s ním?? Ďakujem za odpoveď Zuzana

Milá Zuzana,

hlienovitá stolica s bielymi hrudkami či riedka stolica zdravého výlučne dojčeného dieťaťa, ktoré priberá a prospieva, je úplne normálna a nie je potrebné nič robiť. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič. Navyše dojčené bábätká mávajú riedku stolicu a stolicu takého zloženia ako opisujete.

Hlien v stolici výlučne dojčeného dieťaťa, ktoré dobre priberá a nemá iný problém, môžu byť normálne a nie je to niečo, čo treba riešiť a hlieny si netreba všímať. Hlieny samy o sebe nič neznamenajú.

Podávať ryžový odvar dieťaťu, ktorá môže byť výlučne dojčené, nie je potrebné a oberá bábätko o možnosť získavať materské mlieko plné látok potrebných pre jeho správny vývoj – okrem iného aj probiotík – dojčené deti získavajú z prsníka pri každom jednom dojčení dávku probiotických baktérií.

Diagnóza toho, že takáto stolica vzniká z prehriatia, nemá vedecké opodstatnenie, a navyše akým spôsobom by sa prehriatie dalo riešiť podávaním ryžového odvaru?

Z hľadiska prehriatia aj v horúcich dňoch postačuje výlučne dojčenému bábätku dojčenie podľa jeho potrieb – dbajte na to, aby bábätko malo prístup k prsníku, vždy keď ho potrebuje a sama aktívne dojčenie pomedzi to ponúkajte, aby ste mu po troškách dodávali materské mlieko, ktoré obsahuje takmer 90 % vody a ak ho bábätko prijíma dostatočné množstvo, postačuje pre správnu hydratáciu dieťaťa aj v horúcich dňoch. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Riedka stolica u 4. mesačného