Nočný vzdor a záchvaty plaču

Katarína Reschová    11.06.2016, 10:08

Máme 10-mesačného syna, od narodenia bol výlučne dojčený, okolo 6 mesiaca sme začali zavádzať príkrmy. Ešte pred pôrodom som našla vašu stránku a poradňu dojčenia. Vždy mi pomohla a riadime sa takmer všetkým, čo som si tu naštudovala. Momentálne synovi cez deň kojenie ponúkam, pri lození naň často zabúda. Večer vždy zaspával pri kojení. Posledné týždne sa však napije a potom lozí po posteli až je tak unavený, že začne plakať viac, viac, viac a nakoniec ho uspávam v nosiči chodením po záhrade. Zaspí. Potom však príde noc. To, že spíme spolu a zakaždým, keď sa zobudí, čo býva aj 15-20krát v noci som si zvykla. Ale tieto posledné týždne sa napije, odcucne sa, leží na chrbte kope nohami a kričí..a kričí. Už nechce prsník, nechce náruč, nechce nič. Tak ideme zase von, tam sa upokojí, potom sa hráme aj hodinu, zase ideme von, aby zaspal, lebo keď ho odnesiem do postele a chcem ho kojiť, tak zase odmieta. Celé to začína byť fyzicky veľmi náročné a ja začínam byť dokonca nervózna. Z čoho mi je smutno. Neplánujem sa vzdať dojčenia a vlastne vôbec sa vzdať, len by nám možno pomohla nejaká dobrá rada. Skúšali sme už cez deň viac podnetov, menej podnetov, viac príkrmov, menej príkrmov, dokonca minule som mu zo zúfalstva v noci dala jeden čípok od bolesti, lebo naozaj vyzeral, že trpí, ale nepomohlo to. Čiže bolesti podľa mňa nemá, Na dvore v nosiči sa rýchlo upokojí. A cez deň je to usmiate slniečko. Viem, že otázka má byť stručná, ale neviem to opísať stručnejšie. Hlavne mi okolie vždy kladie tie isté otázky: Idú mu zuby? Nie je hladný? Nie je smädný? Alebo rady: Nechaj ho vyplakať. Nenos ho, zvykne si na to. Ale toto ja už dávno nechcem počúvať. Za akúkoľvek radu vopred ďakujeme.

Milá Katarína,

túto otázku by bolo dobré riešiť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, aby ste sa mohli pozrieť na to, či situácia, ktorú opisujete, súvisí alebo nesúvisí s dojčením, a ak nesúvisí s dojčením, aby ste mohli hľadať potrebné riešenia. Toto nie je možné cez internet odlíšiť.

Ak urobíme z hľadiska dojčenia sumár toho, čo píšete, tak z toho vyzerá, že vaša situácia sa javí približne takto:
a) vaše dieťatko sa cez deň aktívne nezaujíma o dojčenie a pri hre sa "zabúda" dojčiť

b) večer nezaspáva pri dojčení, uspávate ho v nosiči

c) v noci sa zobudí, plače, síce sa chvíľku dojčí, ale nakoniec sa neuspí dojčením a musíte hľadať iné riešenia pre jeho plač a na to, aby zaspal

Ak je tento sumár správny, tak jedna z možností je, že bábätko vlastne cez deň a ani počas noci nezískava také množstvo mlieka, ktoré by ho uspokojilo a uspalo, a zároveň s tým nie je zvyknuté využívať tú funkciu prsníka, ktorá slúži na spokojné satie a upokojenie a smeruje k uspávaniu bábätka. Toto by znamenalo, že by vám pomohlo zlepšenie dojčenia. Prečítajte tento náš článok, ktorý obsahuje návod, ako môžete postupovať vo vašej situácii - keď sa zlepší dojčenie, tak sa zlepší aj nočný spánok:
http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Kľúčovým bodom k zlepšeniu dojčenia bude zvýšenie tvorby mlieka a tiež to, aby ste dieťatko cez deň intenzívne kŕmili jedlom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočný vzdor a záchvaty plaču