Dojcenie, infekcia, hospitalizacia

Ivana    11.06.2016, 01:03

Dobry den, mam 16 mesacne dietatko. Dojceny je na poziadanie. Bohuzial som ochorela. Mam vyrazky po tele, zvysenu teplotu a lekari ma museli hospitalizovat, pretoze maju podozrenie na neaku infekciu, neaku bakteriu v tele. Chcu mi nasadit antibiotika intravenozne, zatial neviem ake. Moja otazka znie co mam robit s dojcenim ? Lekari mi ihned zakazali dojcit, vystrasili ma, ze infekcia sa moze dostat do mliecka a mozem ho ohrozit. Zlakla som sa a vcera vecer nedala mliecko. Syncek pri dojceni zaspava, niekolkokrat sa v noci na mliecko budi, spime spolu. Takze noc bola strasna, velmi plakal, ked som mu nedala. Sme ma seba velmi naviazany. Bojim sa, ze sa mohol syncek nakazit, ked som ho vcera este na obed dojcila. Nerada by som prestala dojcit, neviem si to predstavit. Prosim poradte, co mozem spravit. Dakujem velmi pekne S pozdravom Ivana

Milá Ivana,

v tejto situácii je veľmi dôležité, aby ste pokračovali v dojčení, aj počas choroby, ktorou teraz trpíte, aj keby ste dostávali antibiotiká. Bakteriálne infekcie sa nedostávajú do materského mlieka a nijako neohrozujú dojčenie. Vírusové infekcie sú v krvi niekoľko dní pred tým, než zistíte, že ste chorá. Aj v prípade vírusovej aj bakteriálnej infekcie je zbytočné, aby ste prestávali dojčiť, práve naopak, pokračovaním v dojčení chránite svoje dieťatko a poskytujete mu protilátky.

O tom, že 1,5-ročné dieťa má byť v tejto situácii naďalej dojčené, nie je pochýb. Jedným z dôvodov, pre ktorý ste pravdepodobne dostali tento zákaz, je ten, že dojčiť dieťa staršie ako rok sa nesprávne vo všeobecnosti považuje za nepotrebné, zbytočné. Zvlášť v prípade infekčných chorôb sa matky často nesprávne dozvedia, že musia prestať dojčiť, pritom väčšinu infekcií spôsobujú vírusy a väčšina vírusových infekcií sa prenáša ešte pred tým, než matka vôbec tuší, že je už chorá. Dojčenie však pomáha ochrániť dieťa pred infekciami a matka by mala v dojčení pokračovať práve preto, aby dojčením chránila svoje dieťa. Ak by dieťa predsa len ochorelo, čo sa môže stať, bude pravdepodobne menej choré, ako keby sa prestalo dojčiť – práve v tomto čase dieťa dojčenie potrebuje najviac. Pokračovať v dojčení je v takom prípade ešte o to dôležitejšie, pretože vo vašom mlieku sa už nachádzajú protilátky proti tomuto ochoreniu, ktoré jej budú pomáhať ochorenie rýchlejšie zvládnuť. Prestať dojčiť teraz znamená vziať dieťaťu tú jedinú ochranu, ktorú mohlo dostať.

Ak budete potrebovať užívať lieky, môžete nám napísať na dojcenie@mamila.sk, ale aj pri intravenózne podávaných antibiotikách platí, že je pre vaše dieťa a pre vás bezpečnejšie pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie, infekcia, hospitalizacia