Dlhé prisatie

Dominika    11.06.2016, 14:54

Mám 3týždňové bábätko a kŕmim ho výlučne z prsníka. Je to moje prvé bábätko a chcem sa spýtať či je normálne, ak je babätko v podstate skoro celý deň a noc na prsníku. v podstate ide o to, že sa prisaje a je prisaté aj hodinu a viac, aj keď neťahá vkuse, lebo zaspí, ale keď ho chcem odtiahnuť tak drží bradavku pevne, a keď aj odtiahnem, že ju pustí, tak pospí 15 minút, možno pol hodinu, preberie sa a zasa hľadá prsník, tým že otvára pusinku, alebo si dáva ručku do pusinky, tak zasa priložím, a tak to je na prsníku fakt prevažne celý deň. upokojí sa tiež len na prsíku (niekedy aj cumlík, ale ten veľmi dávať nechcem, aby si nezvyklo). Tak neviem, či ma málo mliečka, alebo kde môže byť problém, keďže väčšina mamičiek v okolí má 2-3 -4 hodinové intervaly v kojení.

Milá Dominka,

nemusíte sa orientovať podľa iných mamičiek v okolí. Nie je cieľom dojčenia dospieť k intervalom medzi dojčeniami. To, čo robíte, je úplne v poriadku. Prsník plní aj iné funkcie než len nakŕmenie bábätka. Poskytuje kontakt medzi vami a bábätkom. Vaše bábätko chce byť prisaté, pretože prisatím na prsník získava blízke spojenie s vami, vďaka tomu vie, že je pri vás, cíti vás, cíti vašu vôňu, dotýka sa vás. Tým, že bábätku dáte prsník kedykoľvek a necháte ho na prsníku, nič nepokazíte. Bábätko pri otváraní pusinky očakáva prsník. Váš hrudník a prisatie na prsník pre bábätko predstavujú presne to, čo potrebuje pre to, aby sa cítilo v bezpečí a pohodlne. Dojčenie je totiž nielen materské mlieko, ale aj spôsob starostlivosti o bábätko.

Bábätko, ktoré chce byť neustále na prsníku, si takto napĺňa svoje rozličné potreby, a vôbec to nemusí znamenať, že by ste mali málo mliečka. 

V prvých týždňoch dojčenie mávajú mamičky takéto otázky bežne. Myslíme si, že by ste možno ocenili návštevu laktačnej poradkyne, ktorá by vám ukázala: 
1) Ako spoznáte, že bábätko pije a získava dosť mlieka.
2) Uistila vás, že bábätko pije dostatočné množstvo mlieka.
3) Ukázala vám, ako môžete fungovať popri bábätku, ktoré chce byť neustále na prsníku, a ako môžete popri tom robiť domáce práce či iné veci.
4) Vysvetlila by vám, ako dojčenie pomáha starostlivosti o bábätko.
5) Objasnila by vám prepojenie medzi spánkom a dojčením bábätka a tiež plač bábätka.

Je v poriadku dojčiť bábätko, kedykoľvek, keď ono prejaví záujem. Ak to budete robiť, nemusíte používať cumlík, potreby bábätka a jeho potrebu satia môžete napĺňať dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhé prisatie