Bolest pri kojeni rocneho dietatka

Adela    16.06.2016, 23:55

Dobry den, kojim svojho rocneho synceka, ktory pri prerezavani zubkov nechce jest vobec nic okem mojho mliecka, cize sa koji aj 8x denne, prisavanie a aj samotne dojcenie je strasne bolestive, kedze si malinky pomaha zubkami. Nechcem prestat dojcit, maste nepomahaju a ja uz neviem co dalej s bolestou :(

Milá Adela,

skutočnosť, že dieťa má zuby, sama o sebe nie je príčinou toho, čo zažívate. Deti bývajú bežne dojčené niekoľko rokov a väčšinu toho času majú zúbky – takáto bolesť nie je súčasťou bežného dojčenia. Toto nie je ani dôsledkom toho, že dojčíte 8x denne – hlavnou súčasťou potravy ročného dieťaťa má byť práve materské mlieko, nehovoriac o tom, že dojčenie je omnoho viac, než len príjem materského mlieka – takže dieťa v tomto veku sa môže dojčiť často, pretože sa dojčí, keď potrebuje spinkať, keď sa potrebuje v spánku udržať, dojčí sa, keď je nespokojné, nervózne, rieši náročnú sociálnu situáciu, niečo ho bolí, keď sa nudí... toto všetko spôsobuje, že ročné deti sa bežne dojčia aj častejšie, ako 8x denne a toto je úplne v poriadku.

Takáto situácia je často prejavom infekcie bradaviek, ktorá sa ešte viac vyostrí, ak bábätko poškodené tkanivo poškodzuje ešte ďalej zúbkami. Je možné túto situáciu riešiť, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa s vami preberie celú situáciu, spoločne vyhodnotíte výdatnosť dojčenia, pretože niekedy bábätká hryzú aj vtedy, ak sa zníži tvorba mlieka. Poradkyňa navrhne účinné spôsoby, ako liečiť bradavky:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

Ak ide skutočne o kvasinkovú infekciu, potom pravdepodobne pomôže liečba podľa tohto protokolu, a iné riešenia ako lanolín, či vazelína nemusia byť účinné, prípadne môžu byť kontraproduktívne – bolesť môžu ešte zhoršovať. Preto vám odporúčame takéto mastičky prestať používať.

Prečítajte si aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/hryzenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest pri kojeni rocneho dietatka