Problemy s travenim

Edita    23.06.2016, 09:39

Dobry den, prosim o radu - dcerka ma 4 mesiace, od veku cca 2 tyzdnov ma problemy s travenim. Najskor som si myslela, ze je pricina jej nervozity a plak inde - ze chyba dostatok kontaktu, alebo je to prejav ineho nepohodlia, avsak teraz je uz zjavne, ze je to travenim. Je plne dojcena, nosim ju na rukach, pretoze v satke jej je v akomkolvek uvaze nepohodlne - pripisujem to tomu bolestivemu brusku. Od narodenia mala stolicu cca raz za tyzden az desat dni, posledny mesiac je to cca raz za 4-5 dni. Zvysne dni vela prdi, pricom su tie plyny bolestive, ma problem s ich uvolnenim a rusia ju aj v spanku (cez den mi preto spava na rukach, v noci ju to budi, hoci je aj prisata a spi na mne). Nepomaha ani masaz bruska, cvicenie s nozickami, tepla vana - vsetko ulavi na par minut. Tuto noc ju brusko bolelo tak velmi, ze som ju nemohla mat ani na rukach, skusala som opat vsetko, no napokon pomoholo az ked som zaviedla teplomer do konecnika - nasledoval plyn, stolica a konecne ulavenie a pokoj dietatka. Prosim, poradte mi, ci to moze byt sposobene mojo stravou, ak ano, akym potravinam sa mam vyhnut. Nejem mic zivocisneho povodu, len rastlinna strava. Rovnako, prosim, dostala som radu uvarit jej kminovy odvar a dat jej zopar lyziciek vypit - mozem to urobit alebo je na cokolvek ine ako MM este priskoro? Myslite si, ze je to stav, kedy uz je potrebne lekarske vysetrenie alebo su taketo stavy normalne a prejdu akonahle sa traviaci trakt viac vyvinie? Som z toho uz zufala, ze jej neviem nijako pomoct a ze obe v noci nespime. Dakujem velmi pekne za vasu odpoved.

Milá Edita,

v tejto situácii vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

V tejto situácii je dôležité odlíšiť, či vaše bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka a to, ako sa správa pri dojčení. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. V prípade, že by ste spoločne s poradkyňou zistili, že je potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, je možné, že vaša situácia by sa zlepšila. Nemyslíme si, že túto situáciu spôsobuje to, že jedávate rastlinnú potravu, toto robí množstvo matiek. V tejto situácii nie je dobrý nápad dávať bábätku rascový odvar, pre bábätko tohto veku má veľký význam zachovať výlučnosť dojčenia.

Spoločne s poradkyňou sa naučíte, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Ak vaše bábätko nechcelo byť ani v šatke, tak vám poradkyňa môže pomôcť s tým, aby vám ukázala ako na to - bábätko je potrebné najprv dobre nadojčiť a potom mať v zásobe efektívne spôsoby ako v šatke bábätko upokojiť. Niekedy nestačí len bábätko dať do šatky na to, aby bolo spokojné, potrebuje k tomu pohyb, prisatie na prsníku, aktívne uspávanie, atď. Prečítajte si k tomuto tento príbeh: http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/plac/

To, že sa bábätku uľavilo po použití rúrky, je možné. Existujú však spôsoby, ako predchádzať nahromadeniu plynov v črevách bábätka, ktoré súvisia sčasti s nadmerným plačom. Tým pádom riešenie je v zmenách týkajúcich sa dojčenia, nosenia, uspávania a spánku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problemy s travenim