Ako a cim krmit dojca mimo dojcenia?

Mirka    02.07.2016, 23:31

Dobry den. Mam 3-mesacnu dceru, plne dojcenu. Dva-trikrat tyzdenne potrebujem, aby dieta nakrmil manzel, iba jednorazovo, nie cely den, kedze cca 3 hodiny som mimo domu a dceru nemozem zobrat so sebou. Dcera od narodenia uplne odmieta flasu aj cumel. Hladala som, ako nakrmit dieta z poharika, ale u vas na stranke sa pise, ze je to vhodne len pre deti, ktore sa neprisavaju. Ako teda zabezpecit, aby manzel vedel dceru nakrmit, a z coho? Alebo som naozaj odkazana nikam bez nej nechodit? Dceru dojcim od narodenia bez problemov na poziadanie. Vopred velmi pekne dakujem za vas cas a ochotu.

Milá Mirka,

situácia, v ktorej potrebujete 2 - 3x týždenne odísť na 3 hodiny, sa môže dať s 3-mesačným bábätkom zvládnuť relatívne dobre. Môžete skúsiť zvážiť rôzne prístupy:

1. Pokúsiť sa nájsť spôsob, ako vziať dcérku so sebou spolu s manželom, ktorý by sa o ňu staral stále, okrem času, kedy by sa bábätko potrebovalo dojčiť. Nepoznáme detaily vašej situácie a preto nie je možné posúdiť, či toto je alebo nie je možné, ale pokúste sa to ešte raz zvážiť. Z našich skúseností vyplýva, že niekedy mamičky majú pocit, že to nie je možné, lebo potrebujú ísť niekam, kde sa bežne deti nenosia (napr. do prednáškových sál na vysokej škole, na úrady), ale v skutočnosti sa dá situácia riešiť tak, že sa o bábätko niekto stará a matka ho dojčí, ak to bábätko potrebuje. Niekedy sa rozhodne, že matka musí ísť bez bábätka preto, že ťahať bábätko so sebou sa zdá byť menej pohodlné, náročné a ťažko zvládnuteľné. Na druhej strane – separácia od bábätka prináša so sebou otázky, ktoré si kladiete – ako bábätko nakŕmiť, ako ho upokojiť inak, ako dojčením a vyriešiť toto môže byť pri 3-mesačnom bábätku v skutočnosti náročnejšie. Nehovoriac o tom, že ak sa dojčenie kvôli odlúčeniu od bábätka začne komplikovať, zlepšovanie dojčenia môže tiež predstavovať náročnú cestu.

2. Ak skutočne nie je možné prísť na žiadny spôsob, ako vziať dcérku so sebou, potom je dôležité urobiť toto:

- nájsť spôsoby, ako bábätko utíšiť, uspať a upokojiť, ak by plakalo bez toho, aby ste museli použiť cumlík alebo fľašu

Odporúčame vám manžela naučiť používať šatku alebo iný detský nosič a nechať ho zistiť, aké stratégie fungujú pri vašom bábätku pre upokojenie.

- ak by to bolo nevyhnutné, manžel môže dcérku nakŕmiť vašim odstriekaným mliečkom

K tejto téme si prečítajte článok o tom, ako skladovať materské mlieko:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Pre nakŕmenie bábätka môže manžel použiť kŕmenie pohárikom:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Na našich stránkach odporúčame kŕmenie pohárikom pre bábätká, ktoré sa neprisávajú preto, že tieto bábätká potrebujú byť kŕmené medzičasom, kým sa začnú prisávať a pohárik predstavuje spôsob, ktorý najmenej ohrozuje dojčenie. Bábätká, ktoré sa prisávajú, dokrmujeme vždy laktačnou pomôckou na prsníku. Vaša situácia je však úplne iná. Vy síce máte prisávajúce sa bábätko, ale hľadáte spôsob kŕmenia v čase, kedy sa nebude môcť k prsníku prisať, pretože budete preč. V takom prípade platí rovnaký princíp  - pohárik predstavuje najmenej rizikový spôsob kŕmenia mimo prsníka, hoci každé kŕmenie mimo prsníka je potenciálne problematické pre dojčenie.

A už o pár týždňov bude môcť vaše bábätko byť počas vašej neprítomnosti byť kŕmené aj jedlom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako a cim krmit dojca mimo dojcenia?