Uživanie železa a dojčenie

Zuzana    13.07.2016, 13:26

Dobrý deň, môj 16-mesačný syn užíva železo z dôvodu anémie. Lekárka nám odporučila hodinu pred a po podaní železa nedojčiť, lebo že materské mlieko je mliečny výrobok a tie znižujú vstrebateľnosť železa. Je to pre nás však veľmi ťažké dodržať, keďže synček je dojčený na požiadanie. Chcem sa spýtať, či sa v tomto materské mlieko skutočne správa ako mliečny výrobok alebo nemá negatívny vplyv na vstrebávanie železa podávaného vo forme liečiva? Ďakujem vám za odpoveď.

Milá Zuzana,

ak je dieťa dojčené a zároveň mu dávate železo, tak nemusíte dodržiavať žiadne intervaly ani pauzy medzi podaním železa a dojčením. Je to nepotrebné a nepraktické. 

Je pre vás tiež dobré vedieť, že pri anemickom dieťatku je kľúčové pokračovať v dojčení. Materské mlieko obsahuje železo (a to i ak ide o mlieko, ktoré sa tvorí mamičkám, ktoré sú anemické/chudokrvné) a železo v materskom mlieku sa veľmi dobre vstrebáva. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uživanie železa a dojčenie