Dojčenie a zvýšenie dávky antidepresíva

Eva    04.07.2016, 19:52

MÔžem dojčiť keď si zhoršenie môjho stavu vyžaduje zvýšenie dávky lieku Sertralín z 12,5mg 1xdenne na 12,5mg 2-3xdenne?Eventuelne pridanie lieku Neurol 0,25mg pri silnom panickom stave?Alebo je potrebné odstaviť dieťatko ?Ďakujem za odpoveď.Eva

Milá Eva,

je veľmi dôležité, aby ste v tejto situácii pokračovali v dojčení, a to aj v prípade, že potrebujete zvýšiť dávku liekov a pridať Neurol - dojčite tak často, ako to vaše bábätko potrebuje a dojčenie je v tejto situácii je významnou ochranou pred jeho potenciálnymi budúcimi psychiatrickými diagnózami a zároveň významne prispieva k rozvoju mozgu, takže je dôležité ho udržať čo najdlhšie. Nedojčenie znamená pre vaše zdravie i pre zdravie vášho bábätka oveľa väčšie riziko. Ak by ste ho prestali dojčiť, jeho riziko toho, že bude mať v budúcnosti podobnú psychiatrickú diagnózu, by sa výrazne zvýšilo. Dojčenie je teda dôležité pre jeho budúce fyzické i psychické zdravie, a to isté platí aj o vašom zdraví.

Setralín môžete pri dojčení užívať aj v tejto dávke je ešte stále bezpečnejšie pre vaše dieťatko aj pre vás pokračovať v dojčení. Môžete dojčiť na požiadanie tak, ako ste zvyknutá. Neurol môžete užívať a pokračovať v dojčení bez obmedzení. Nie je dôvod na to, aby ste nedojčili, ak ho potrebujete užiť. Nemusíte dojčenie obmedzovať z dôvodu užívania liekov. Dojčiace matky užívajú aj vyššie dávky setralínu ako vy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a zvýšenie dávky antidepresíva