Znizena imunita

Zuzana    13.07.2016, 13:56

Dobry den, pisem v mene mojej kamaratky. Ma tretie dietatko, nedavno mal maly 1 rok, este je plne dojceny (aj predosli dvaja boli) Problem je, ze kamaratkama uz 5x antibiotika od porodu, posledne 2-3 mesiace mala 3x hnisavu anginu. Dnes bola v porodnici, lebo ma zapal prsnika, dostala dalsie atb a k tomu lieky na znizenie tvorby mlieka, s odôvodnenim, ze je moc vycerpana, nech maleho prestane dojcit. Nie je s tym riesenim vobec stotoznena, aj ked sama citi, ze je vycerpana; okrem toho ani prikrmy moc nepapa. Mate nejaky dobry tip na zvysenie imunity, alebo radu co robit? Dakujem vopredza radu :) S pozdravom, Zuzana

Milá Zuzana,

dojčenie samo o sebe neznižuje imunitu matky.

Nie je špecifikom dojčiacich matiek, ani ak ide o matky viacerých detí, ktoré dojčia viacero rokov bez prestávky, aby bývali často choré a ich choroby mali komplikovaný priebeh. Na druhej strane je typické, že matky viacerých detí v našej spoločnosti nemávajú dostatok podpory a pomoci pri starostlivosti o svoje deti a náročná starostlivosť o viacero malých detí súčasne, spolu s domácnosťou, ich môže unavovať a vyčerpávať. Dojčenie v tom celom predstavuje pomocníka, ktorý starostlivosť o bábätko zjednodušuje.

Vaša kamarátka by mala poprosiť priateľov a rodinu o pomoc s deťmi a tak mať viac času na spánok, oddych a naplnenie svojich potrieb. Možno by stačilo pomôcť jej pravidelne s varením, uprataním domácnosti alebo vziať deti na prechádzku. Ak by to bolo potrebné, môže užívať potrebné lieky alebo výživové doplnky pre zlepšenie imunity.

Ukončenie dojčenia v tejto situácii bude predstavovať len prácu navyše. Bude potrebné nájsť iný spôsob starostlivosti o bábätko – inak ho uspávať, utišovať, udržať v spánku, bude potrebné prísť na to, ako začať nahrádzať materské mlieko tuhou stravou tak, aby bábätko dostávalo potrebné živiny a toto nie je pri ročnom dieťati, ktorého hlavnou zložkou potravy má byť ešte stále materské mlieko, vôbec jednoduché, nehovoriac o tom, že v materskom mlieku sú tisícky látok, ktoré stravou nie je možné nahradiť - toto všetko bude omnoho náročnejšie, než ak teraz mamička pokračuje v dojčení. Nehovoriac o tom, že predčasné odstavenie predstavuje vážne riziká pre bábätko, ale aj pre zdravie samotnej matky. Odstavenie ničomu nepomôže a nič nezlepší.

A bez ohľadu na to, či sa vaša kamarátka rozhodne pokračovať v dojčení alebo skutočne odstaví, nepotrebuje v žiadnom prípade užívať lieky na zastavenie laktácie. Tieto lieky majú viaceré potenciálne nebezpečné nežiaduce účinky a hlavne - tieto lieky nespôsobia, že by sa tvorba mlieka znížila a zastavila o nič rýchlejšie či menej bolestivo, ako keby ich matka neužívala. Aj vzhľadom na tieto fakty, ale najmä vzhľadom na riziká predčasného odstavenia sa oplatí hľadať riešenia, pri ktorých sa dá zachovať dojčenie. A tie existujú. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Znizena imunita