Biele šupinky na dvorci po ukončení dojčenia - žeby mykóza?

Gabriela    26.06.2012, 07:08

Dobrý deň, som v 33. týždni tehotenstva a zhruba v apríli (teda pred dvoma mesiacmi) som odstavila dnes už 3. ročnú dcérku (samozrejme nie naraz, ale postupne). Dôvodom odstavenia nebolo apriori tehotenstvo, ale fakt, že mi dojčenie už niekoľko mesiacov spôsobovalo aj bolesť a nepríjemné pocity, presne ako pri mykóze. Mykózu som totiž niekoľkokrát počas dojčenia dcérky mala, možno tak 2-3krát, ale vždy sa mi ju podarilo "zažehnať" mastičkou s obsahom klotrimazolu (Canesten), postupovala som podľa stránky http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/08/dojcenie-nesmie-boliet/ Počula som však, že na odstránenie mykózy sú už iné postupy, a zrejme práve preto mi už ten Canesten vôbec nepomáhal a nepríjemné pocity neustupovali.... Možno by som viac zabojovala o dojčenie a skúsila aj tandem, keby bola dcérka menšia, ale už ma to celé akosi nenapĺňalo :-(. Po ukončení dojčenia problémy ustali, ale objavili sa mi na bradavkách malé biele šupinky kože, pričom ich mám po celom dvorci a aj kúsok mimo. Tie šupinky vyzerajú, akoby som mala extrémne vysušenú pokožku a dosť ťažko sa odlupujú od pokožky, keď ich skúšam prstami akoby "zoškrabnúť". Mohla by to byť stále mykóza? Iné ťažkosti nemám, aj keď sa mi troška zdá, že dvorce mám citlivejšie, ale to možno súvisí s tehotenstvom. Neviem, či by som si to nemala skúsiť preliečiť, ak je to teda tá mykóza, aby som nemala hneď po pôrode problémy tohoto typu. Alebo to je nejaký iný problém? Veľmi pekne ďakujem. Gabriela

Milá Gabriela,

kožné problémy sa nedajú diagnostikovať cez internet, na to by bol potrebný osobný kontakt. Navyše problémy s bradavkami v období, keď žena nedojčí, nespadajú do našej kompetencie.

Z toho, čo píšete Canesten nezaberal, a nie je to prekvapujúce, pretože to tak väčšinou je. Boli by ste potrebovali účinnejšie riešenie.

Prečítajte si tento dokument a posúďte, či sa týka vašej situácie:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

V každom prípade je mimoriadne dôležité, aby ste toto riešili s kompetentnými odborníkmi už teraz počas tehotenstva, aby ste mohli s dojčením po pôrode začať čo najlepšie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Biele šupinky na dvorci po ukončení dojčenia - žeby mykóza?