Hodinove krmenie

Natalia    13.07.2016, 14:01

Dobry den, mam dvojtyzdnoveho chlapceka.najskor papal ukazkovo.no teraz trva krmenie hodinu.ak mu chcem prsnik zobrat tak si hned cumle prsty.a najvacsi problem je ze kolko krat je za hodinu hladny. To ci ozaj aj hlta sa snazim sledovat ake neviem to posudit .. Odsala som si mlieko dala malemu .vypil cca 60ml a prespal mi aj 3 hodky.budem povdacna za kazdu radu.dakujem

Milá Natália,

spôsob, akým sa dojčí vaše bábätko, je bežný pre bábätká. Bábätká môžu piť intenzívne a taktiež chcieť na prsníku cuckať a popri tom spinkať. Toto je normálne za predpokladu, že bábätko medzičasom za celý deň vypije dostatok materského mlieka. Ak urobíme predpoklad, že vaše bábätko dostatočne výdatne pije, potom je časté dojčenie normálne. Bábätko sa totiž môže chcieť dojčiť aj z dôvodov, ktoré nie sú priamo spojené s príjmom mlieka, ale s mnohými inými faktormi a funkciami, ktoré dojčenie spĺňa. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A tieto rôznorodé potreby bábätka nie je možné načasovať na každé dve hodiny, či iný interval. Mlieko sa trávi veľmi veľmi rýchlo, navyše vôbec nevadí, ak pije mliečko kedykoľvek. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. 

Niekedy však môže skutočnosť, že dieťa trávi dlhú dobu na prsníku, súvisieť s nedostatočným príjmom mlieka pri dojčení. Toto by ste mohli odlíšiť pri osobnom pozorovaní dojčenia spolu s poradkyňou pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by to bolo potrebné, môžete urobiť potrebné úpravy pre zvýšenie príjmu materského mlieka priamo pri dojčení:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť situácie s nedostatočným príjmom mlieka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. To, že ste si odsali mlieko a podali ho bábätku fľašou a ono potom 3 hodiny spinkalo, nemusí znamenať, že pri dojčení získava málo mlieka. A rovnako – ak by to tak aj bolo, neznamená to, že fľaša je jedinou odpoveďou. Je možné zvýšiť príjem mlieka úpravou polohy, prisatia a stláčaním prsníka. Pri správnom prisatí navyše bábätku viete pomôcť získať omnoho viac mlieka, než ste vy schopná získať odsávačkou.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hodinove krmenie