za ako dlho sa vytvori po odstrekavani mliecko

Andy    22.06.2011, 16:20

Dobry den, chcem sa opýtať za aký čas sa opäť v prsníku vytvorí dostatočné množstvo mliečka? Dakujem

Milá Andy,

na vašu otázku nie je univerzálna odpoveď. Už aj pre to, že prsník nie je nikdy úplne prázdny a veľká časť mlieka, ktorú bábätko pije, je mlieko, ktoré sa tvorí priebežne. Má zmysel prikladať bábätko na prsník kedykoľvek, keď bábätko prejaví o prsník záujem, pretože nemá zmysel "skladovať" mliečko v predstave, že ak budeme čakať určitú dobu, tak ho potom bude viac. Naopak odďaľovanie dojčenia a snaha o dlhšie intervaly v dojčení z dlhodobého hľadiska može znížiť tvorbu a množstvo mlieka. Neviem, či sa pýtate preto, že chcete vedieť, kedy máte bábätko dojčiť, alebo z hľadiska toho, že možno odsávate/odstriekavate mlieko. Ak mlieko odsávate/odstriekavate a chcete zvyšovať tvorbu mlieka, časté odsávanie postupne zvyšuje tvorbu mlieka. Ak matka výlučne odsáva, tak by sa mohla snažiť odsávať aspoň 8 x denne po 20 minút (oba prsníky) a z toho minimálne jedenkrát v noci. Avšak ak je bábätko zároveň dojčené z prsníka, existujú lepšie spôsoby ako zvýšiť tvorbu mlieka než odsávať/odstriekavať. Vo všeobecnosti v takom prípade neodporúčame odsávať (z viacerých dôvodov), ale skôr urobiť kroky, ktoré sú v tomto materiály:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Ak sa pýtate z hľadiska toho, v akých časových intervaloch je dobré bábätko dojčiť, tak vám môže pomôcť to, že nie je dobré časovať dojčenie, odďaľovať dojčenie na to, aby sa "stihlo vytvoriť mlieko". Ak bábätko prejaví známky záujmu o dojčenie (otvára ústočka, nie je spokojné, otáča hlavičku zo strany na stranu, snaží sa prisať, a pod.), tak je dobré ho priložiť na prsník bez ohľadu na to, kedy pilo naposledy. Priloženie na prsník je totiž omnoho viac než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. A preto je logické, že dieťatko môže chcieť dojčenie často a prípadne dlho, a ak je to možné, je vhodné mu to umožniť. Častým dôvodom pre dojčenie bábätka je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia. 
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > za ako dlho sa vytvori po odstrekavani mliecko