Nedojcene deti

Terezia    13.07.2016, 15:16

Dobry den, Mam kamaratku ktora ma tri deti. Nedojcila ani jedno. Vraj nemohla. Mlieko sa jej tvorilo zo zaciatku ale ma vraj upchate mliekovody. Nikdy som o tom nepocula. Je to mozne? Riesitelne? Nie je to len mytus? Vdaka

Milá Terezia,

je množstvo dôvodov, pre ktoré matky deti nedojčia. Niektoré narazia na problémy, ktoré bez kvalifikovanej pomoci neprekonajú. Existujú situácie pri dojčení, ktoré sú skutočne náročné a ktoré nie je jednoduché zvládnuť. Riešenie daných situácií závisí od pomoci laktačnej poradkyne, od podpory, ktorú jej laktačná poradkyňa a matkino okolie môžu poskytnúť, a tiež od odhodlania matky problémy prekonať. Mnoho matiek tiež bojuje s problémami, ktoré sa odvíjajú od vecí, ktoré sa stanú počas prvých dní po pôrode, a ktoré nemusí byť jednoduché zvrátiť. 

V dojčení existuje veľmi veľa mýtov a nesprávnych informácií a nie je jednoduché ich oddeliť od pravdivých informácií, pretože nesprávne informácie často ľudia podávajú v najlepšej snahe pomôcť, akurát nepoznajú dôsledky takýchto rád alebo nepovažujú dojčenie za dostatočne dôležité. Taktiež sú ľudia, ktorí radia nesprávne informácie o dojčení, pretože si neuvedomujú, aký majú ich rady dlhodobý vplyv, keďže oni vidia len to, že momentálne niečo "zabralo". 

Upchaté mliekovody skutočne existujú a dajú sa vyriešiť. Taktiež existuje to, že niektorým matkám sa netvorí dostatok mlieka alebo sekundárne sa zníži tvorba mlieka. Ak mamičky dostanú pomoc a ak sa dozvedia o význame dojčenie a budú vedieť, že dojčenie znamená viac než len tvorba mlieka, tak budú schopné efektívne využívať stratégie, ktoré ich laktačná poradkyňa naučí na to, aby mohli dlhodobo dojčiť.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedojcene deti