Kolika, reflux alebo Vigantol?

Timi    09.07.2016, 09:50

Dobrý deň. Mám 2,3 mesačnú dcérku, ktorú dojčím. Po chvíli dojčenia (dojčím v ľahu na boku), začne kopať nožičkami, vypínať hrudník a plakať. Prisatie aj tok mlieka je dobrý. Akokeby ju počas toho začalo bolieť bruško, veľa krát sa mi ju potom už ani nepodarí dodojčiť, pretože sa prisáva s plačom. Neviem, kôli čomu to môže byť. Inokedy keď sa mi ju podarí plne nadojčiť (nožičky jej musím držať), ona sa ukľudní a zaspinká (vedľa mňa), po polhodine sa začne mrviť, začne stonať, zvíjať sa, všelijak prudko naťahovať až nakoniec plakať. Veľa krát už potom nevie zasa zaspať a prisať sa už nechce, keďže je najedená. Vyzerá to akokeby mala kŕče, silnú bolesť brucha, alebo vetry, neviem je možné že jej moje mlieko nerobí dobre? Nič nafukujúce nejem, snažím sa aby sa pri papaní nenahlatala vzduchu, ak začne byť nervózna, dám ju odgrgnúť, no ani to ju neukľudní... stonanie počúvame aj celé nadráno. Čítala som však podobné príznaky u bábätiek pri užívaní Vigantolu. Je možné že nevie spať a bolí ju bruško z toho? Je mi z toho smutno, nakoľko reaguje po materskom mlieku ako po najhorsom umelom :-(

Milá Timi,

takéto prejavy, ktoré opisujete, môžu mať rozličné príčiny. Medzi najčastejšie patria:
a) situácia s dojčením (a teda je možné urobiť úpravy dojčenia vedúce k zlepšeniu)
b) spánok, potreba zaspávať
c) potreba kontaktu

Vigantol je nepravdepodobná príčina, ale ak toto chcete vylúčiť ako príčinu, tak ho na pár dní prestaňte dávať a uvidíte a potom znovu začnite vitamín D podávať.

Prečítajte si tento náš článok, ktorý pravdepodobne vystihuje vašu situáciu: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Spojte sa s laktačnou poradkyňou, aby ste mohli zistiť, či sú kroky, ktoré sa dajú z hľadiska dojčenia urobiť na zlepšenie situácie.

Skúste si prečítať aj tento náš článok: http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kolika, reflux alebo Vigantol?