Budem môcť dojčit druhé dieťa,keď som pri prvom nemala mlieko?

Alžbeta    21.07.2016, 15:34

Pri prvom dieťati som nemala skoro vôbec mliečko. Navštevovali sme aj laktačnú poradkyňu,brala som senovku,po dojceni som sa snažila odsať mliečko, dokrmovali sme len cievkou na prsníku,kvôli rýchlemu ubúdaniu na váhe.Po troch mesiacoch sa kojenie nerozbehlo,tak som to vzdala. Mliecka som mala naozaj len par mililitrov. Je mozne,ze budem druhe dieta normalne dojcit? Prave som tehotna a dost sa bojim,ze sa opat tak natrapim zbytocne.(Mam PCOS) Dakujem.

Milá Alžbeta,

máte veľkú šancu na normálne dojčenie. Bez toho, aby ste to vyskúšali, to však nezistíte.

Za všetkých normálnych okolností by dojčenie mohlo byť veľmi jednoduché, bezproblémové a krásne. Reálne je však pravda, že všetky okolnosti, ktoré obklopujú pôrod, dni v pôrodnici plus okolie a rodina, často neprispievajú k tomu, aby to tak bolo. Vytvárajú prekážku za prekážkou a ich prekonanie je niekedy skutočne nadľudský výkon.

Dojčenie každého ďalšieho dieťaťa začína úplne odznova a situácia s prvým bábätkom sa nemusí pri druhom dieťatku opakovať. Nič nie je stratené. Prvou a najčastejšou príčinou nedostatočnej tvorby materského mlieka je nesprávny začiatok dojčenia a potom ďalej nesprávne postupy pri riešení nedostatočného príjmu mlieka zo strany bábätka. Preto vo vašom prípade by stálo za to, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení, aby ste ešte v tehotenstve spoločne mohli prejsť kroky, ktoré sú dôležité pre jednoduchý začiatok dojčenia a aby vám mohla s dojčením pomôcť čo najskôr po pôrode.  Prečítajte si túto odpoveď z našej poradne, v ktorej popisujeme ďalšie kroky pre prípravu na dojčenie už v tehotenstve:

Prečítajte si tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku. 

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Nesprávny začiatok dojčenia a potom ďalej nesprávne postupy pri riešení nedostatočného príjmu mlieka zo strany bábätka sú najpravdepodobnejšou príčinou problémov s dojčením, hoci samozrejme existujú aj ďalšie príčiny, pre ktoré sa nemusí niektorým mamičkám tvoriť dostatok mlieka. Pre takéto mamičky je dôležité vedieť, že dojčenie je viac ako príjem materského mlieka. Samotné dojčenie bez ohľadu na tvorbu mlieka je pre bábätko a jeho zdravý vývoj nesmierne dôležité. Matka v takejto situácii môže urobiť kroky na zvýšenie tvorby mlieka a ak by aj napriek tomu tvorba mlieka nebolo dostatočná, tak základná zásada je, že v prvom rade treba bábätku laktačnou pomôckou zabezpečiť príjem mlieka a v čase, keď bude mať približne 4. mesiace, začať umelé mlieko nahrádzať príkrmami tak, aby sa v priebehu nasledujúcich týždňov zaviedla dostatočne rozmanitá strava v dostatočnom množstve, ktorou sa nahradí dokrmovanie umelým mliekom. Ak to matka urobí, bude môcť naďalej dojčiť bez toho, aby musela dokrmovať a zároveň bude mať bábätko dostatočný príjem živín. Potom takúto matku môže čakať dlhé obdobie dojčenia spoločne s tým, že bábätko bude popritom jesť normálnu stravu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Budem môcť dojčit druhé dieťa,keď som pri prvom nemala mlieko?