Cmulanie palceka

Zuzana    30.06.2012, 12:32

Dobry den, moj syncek ma takmer 4 mesiace a je vylucne dojceny. Pri dojceni nemam ziadne bolesti, problem je v tom, ze uz asi v polovici maja nam zacal dojcensky strajk, malicky odmietal papat, s placom sa vzpieral, ked som ho chcela nakojit.....pisala som Vam a napisali ste, ze pravdepodobne ide o dojcensky strajk. Skusala som vsetko mozne, trochu sa to sice zlepsilo, ale stale mame poblemy. Odkedy sa naucil cmulat si palcek, comu je asi 2 tyzdne, mam problem ho nakojit, ci uspat na prsniku. Aj pocas dna, ked uz na nom vidim, ze je unaveny, lahneme si spolu ako vzdy, to uz ked ho polozim spusti velky plac, ked vytiahnem prsnik, je este viac nespokojny a ani za svet ho nechce vziat. Vzpiera sa ked ho chcem otocit na bok na kojenie a ukludni sa jedine ked si zacne cmulat palec. Aj ten ho niekedy ukludni len na pol minutky, niekedy si da palec a v momente zaspi. V noci papa 3-4 niekedy aj 5 krat, to nemame problemy s nakojenim, ked je v polospanku. Ale aj to zacina cmulanim palca. Nespi uz sice so mnou v posteli, lebo to z priestoroveho hladiska nebolo mozne, ale mame postielku prirazenu k posteli bocnica je dole, takze akoby bol stale pri mne. Som hore hned ako sa zacne hmyrit a on prva vec co este v spanku spravy je, ze si da palcek do ust a zacne cucat. V momente ho nahradim prsom a papa. Ale to je iba v noci. Cez den sa mi to podari obcas, ked sa akurat prebudza a este velmi nevnima. Ale to je malokedy, lebo sice ide spak priblizne kazde 2-3 hodiny, ale jeho denny spanok trva 15 - 30 minut, nie viac. Tomu cmulaniu som sa snazila zabranit od zaciatku, vyberat mu prstek, zaujat ho niecim inym, ale v kociari som mu ho nemala cim nahradit, kedze cumel nepouzivame a mal velmi placlive obdobie aj v kociku. Upokojil sa palcom. Snazila som sa ho aj nosit, dojcit koza na kozu, skusala som rozne polohy, nic sa mu nepaci, vsetko odmieta. Neviem uz co este vyskusat. Okrem toho pochybujem, ze v noci sa dokaze zasytit az tak, aby nebol hladny pomaly cely den.....Cez den ked stale nalieham s tym prsnikom a stale skusam a skusam, tak na 100-ty krat ho vezme a nieco pocucka, potom trosku vypije ked sa zobudi, ale je to minimalne mnozstvo. Uz vidim asi jedinu moznost v tom, ze budem cez den odsavat a krmit ho lyzickou, ale dufala som, ze to prejde a zacne opat normalne papat ako predtym. Mlieka mam dost, mam este stale nadprodukciu, prsia mam takmer vzdy plne, lebo ich ani nestihne vyprazdnovat.teraz za posledne 2 dni to mliecko mozno trosku pokleslo, co by v mojom pripade asi bolo aj dobre, len musim davat pozor aby nekleslo prilis......Co by ste mi poradili ako sa mam zachovat? Uz som naozaj zufala a normalne zacinam uvazovat ho naucit na cumlik, aj ked sa tomu branim, ale je to asi trochu mensie zlo ako palec......ale to vidim ako poslednu moznost. Nerada by som aby si palec cmulal tak dlho, ze bude mat zdeformovany chrup, ako ho mozem oducit? Dakujem....:-)

Milá Zuzana,

cmúľanie palčeka je v tomto prípade súčasťou správania bábätka pri štrajku - dieťatko sa upokojuje satím palčeka miesto toho, aby sa prisalo na prsník.

Pokles tvorby mlieka je v tomto prípade nevhodný, naopak, treba podniknúť kroky k zvýšeniu tvorby mlieka. Toto je kľúč k riešeniu celej situácie. Toto riešenie sa zdá byť paradoxné, pretože subjektívne môžete mať pocit, že máte veľa mlieka, ale bábätká reagujú na tok mlieka, nie na to, či sa prsník javí ako plný alebo nie.

K zvýšeniu tvorby mlieka pristúpte podľa tohto dokumentu, hoci sa vaša situácia netýka nepriberajúceho bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

V medzičase:

a) robte to, čo robíte - teda využívajte zobúdzanie, noc, zaspávanie na to, aby sa synček dojčil

b) skúšajte palček nahrádzať prsníkom

c) noste synček so sebou a hľadajte vhodné okamihy na dojčenie

d) synčeka do dojčenia nenúťte

e) nestrachujte sa, že cez deň málo pije. On si to vynahradí v noci a môže mu to stačiť.

f) ak by ste mali pocit, že skutočne pije málo, tak mu môžete dať svoje odstriekané mlieko, prípadne aj príkrmy

g) nedávajte mu cumlík, to celú situáciu ešte zhorší, skúste sa skôr sústrediť na to, aby ste boli so synčekov čo najviac, aby ste ho nosili a podobne.

Tieto situácie si vyžadujú veľa času a trpezlivosti a zvyčajne trvá dlho, kým sa to trošku zlepší, pričom otázka zvýšenia tvorby mlieka je najpodstatnejšia.

Prečítajte si k tomuto celému tento článok:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/oskar-mamila_september-2011.pdf



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cmulanie palceka