Velkost maternice pocas dojcenia

Eva    15.07.2016, 21:35

Dobry den, svoju dcerku dojcim nepretrzite 23 mesiacov, aj v noci, sme takto velmi spokojne, pri navsteve gynekologa z dovodu stale nepritomnej menstruacie mi ale bolo povedane, ze moja maternica je zmensena na velkost cca 5 cm x 2 cm, co je umerne maternici zeny v menopauze. Tato informacia ma znepokojila asi viac, nez chybajuca menstruacia. Rada by som si vypocula nazor odbornika, ci je to vylucne len dojcenim alebo aj inymi event. faktormi. Pocas dojcenia, resp. skor pocas pohybu pri velmi zivej dcerke som zaznamenala ubytok na vahe, moze byt aj to pricinou chybajucej menstruacie, ale najma zmensenej maternice? Dakujem velmi pekne, s uctou Eva.

Milá Eva,

dojčenie pomáha ženám, aby sa po pôrode ich maternica dostala na svoju pôvodnú veľkosť. Dojčenie však nespôsobuje menopauzu ani abnormálne zmenšenie maternice - čo dokazuje medziiným aj skutočnosť, že aj dojčiace ženy môžu otehotnieť, ak majú menštruáciu. 

Vaša súčasná veľkosť maternice nesúvisí s dojčením, jeden faktor, ktorý ju okrem iného môže ovplyvňovať je váš vek, napríklad.

A áno, dojčenie a menštruácia majú súvis - dojčenie spôsobuje laktačnú amenoreu a vďaka tomu dojčiace matky určitú dobu nemajú menštruáciu. Priemerne ide o 14 - 17 mesiacov po pôrode, pričom tento interval je veľmi široký aj smerom nahor aj nadol. Takže to, že nemáte ešte menštruáciu nie je prekvapivé. Dojčenie môže potláčať plodnosť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Velkost maternice pocas dojcenia