Odmieta prsnik

Andrea    19.07.2016, 14:56

Dobry den, Kvoli slabemu priberaniu dcerky cca od 3. tyzdna prikrmujeme pomocou cievky bebou, pomocou benediktu, senovky, cajov a kontaktu sa tvorba mliecka zvysila ale stale prikrmujeme bebou tri krat denne 50 ml a dcerka pekne pribera. Zaciatkom 3. mesiaca ale sa zacala na prsniku hnevat, pricom umele mliecko pije stale dobre, niekedy pahltne. V noci len kojim a vtedy pije pekne. Momentalne mam problem ju dostat na prsnik bez cievky. Co mozem robit? Chcela by som dojcit. Dakujem

Milá Andrea,

vašu situáciu nie je jednoduché zhodnotiť prostredníctvom internetu. V prípade, že bábätko nezískava na prsníku dostatok mlieka, je kľúčové urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Je teda kľúčové, či ste pri riešení tejto situácie v 3. týždni na tomto kroku spolupracovali s poradkyňou pri dojčení, s ktorou ste cielene upravovali prisatie bábätka, tak, aby bolo počas celého dojčenia asymetrické a hlboké, aby to pomáhalo bábätku získavať viac mlieka z prsníka.

Okrem toho by mala poradkyňa v takejto situácii skontrolovať tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. Bola uzdička skontrolovaná a ak bola prirastená, bola podstrihnutá? (Neprirástla späť?)

Tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Okrem toho by ste v takej situácii mali prejsť s poradkyňou, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

a túto techniku používať počas dojčenia, keď bábätko prestáva piť z prsníka a je potrebné zvýšiť jeho príjem mlieka.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Je preto dôležité, že ste začali dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak ste pri stretnutí vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, bolo správne, že ste bylinkami a inými prostriedkami zvyšovali tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

V tejto oblasti ešte sú možnosti, ako zvýšiť tvorbu mlieka, prostriedkami, ktoré neuvádzate vo svojej otázke, obráťte sa na svoju poradkyňu pri dojčení pre viac informácií.

4) Jedna z dôležitých vecí je intenzívny fyzický kontakt. V takejto situácii je kľúčové, aby bábätko strávilo čo najviac zo dňa v intenzívnom fyzickom kontakte s matkou, nosením, ideálne v kontakte aj koža na kožu, spoločným spaním.

Ak sa situácia za 2 mesiace nezačala zlepšovať, je dôležité znova sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení, ktorá vašu situáciu pozná a prejsť, čo sa stalo za posledné dva mesiace. Medzičasom nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a ak je to potrebné dokŕmte ho laktačnou pomôckou priamo na prsníku – ak je to potrebné, dávajte ho na prsník s cievkou hoci aj na každé dojčenie, teraz je dôležité udržať dojčenie a na stretnutí s poradkyňou riešiť, čo sa dá v tejto situácii zlepšiť. Pre dojčenie využívajte najmä momenty, kedy je bábätko rozospaté – zobúdza sa alebo zaspáva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmieta prsnik