Dojcenie pred spanim a presun dietata do vlastnej izby

Zuzana    21.07.2016, 15:52

Dobry den, mam 2 a pol rocnu dceru, ktora pekne papa, ale je stale dojcena pred poludnajsim a vecernym spankom. Spava s nami v spalni, takze aj rano po prebudeni sa este obcas prisaje. O pol roka cakame druhe babo. Dcerka uz ma zariadenu izbicku, kde sa zatial iba hravame. Zvazujem, ze jej kupime jej vlastnu postielku a v septembri prestahujeme na noc do izbicky.. Problem je,ze zatial nie je odstavena. Myslite,ze presun do vlastnej izby ju pomoze odstavit? Alebo bude nova izba a spanok tam v noci stresujuci pre dieta a nie je vhodne ju zatial odstavit? Alebo ju mam najskor odstavit a potom presunut do izbicky? Dojcenie ma posledne mesiace,co som opat tehotna velmi obtazuje, je bolestive, dcerka sa ma drzi aj pol hodinu. Zatinam zuby,ale asi by mi viac vyhovovalo odstavenie. Vdaka za radu. Zuzana

Milá Zuzana,

na vaše otázky neexistujú jednoznačné a správne odpovede. Existujú len potreby vašej konkrétnej rodiny z hľadiska dojčenia najmä vás, vašej dcérky a vášho bábätka. A tiež závisí od toho, aká vaša dcérka je. Niekedy je pre celú rodinu jednoduchšie spať spolu v jednej izbe (a v tom prípade je dôležité vytvoriť si na to podmienky - teda dosť spacieho priestoru pre všetkých) a niekedy funguje tiež to, že staršie dieťa spí vo vlastnej posteli alebo vo vlastnej izbe, prípadne časť noci spí samo a časť s rodičmi. Existuje veľa modelov. 

Z hľadiska vás ako dojčiacej a znova tehotnej matky:

  • Počas tehotenstva môžu mať matky širokú škálu pocitov, ktoré sa môžu zo dňa na deň meniť. Môžu byť nadšené, ale tiež môžu pociťovať bolesť prsníkov či bradaviek. Môžu mať syndróm bielej bradavky a s tým spojenú bolesť po dojčení. Preto je dôležité počas tehotenstva dávať mimoriadny pozor na správnu polohu a prisatie.
  • Z vašej strany sa môžete pokúsiť urobiť niektoré kroky, ktoré môžu byť pomocou pri zmiernení bolestivosti dojčenia, hoci pôvod tejto bolesti nie je možné odstrániť – pomôcť vám môže:
    1. To, že sa bude snažiť, aby vaše dieťatko bolo počas dojčenia pritiahnuté čo najviac k vášmu telu tak, aby bolo čo najlepšie prisaté - toto nepomôže úplne, ale má to tendenciu trošku bolesť zmierniť. Už aj pre to, že v tomto veku sa deti dojčia skutočne všelijako (a za normálnych okolností to nevadí), ale pri takejto bolesti môže aj malá snaha o zlepšenie toho, čo pri dojčení robia, o niečo zlepšiť vaše pocity.
    2. Dobrá správa je, že bolesť pri dojčení v tehotenstve má neskôr v tehotenstve tendenciu sa zlepšovať. Tvorba mlieka sa postupne v tehotenstve zvýši, najhorší v tomto smere je prvý trimester – zvýšením tvorby mlieka sa skráti pobyt dieťaťa na prsníku a aj zníži až odstráni bolestivosť bradaviek.
    3. Bolo by dobré vypozorovať, či bolesť prsníkov nie je spojená so syndrómom bielej bradavky. Pozrite sa, ako vyzerá bradavka bezprostredne po nadojčení. Ak je tá bolesť spôsobená týmto syndrómom, tak potom treba urobiť opatrenia smerujúce k jeho zlepšeniu.
    4. Môže pomôcť užívať B-komplex plus vitamín B6.
    5. Ak je bolesť spojená so začiatkom dojčenia - ak to teda bolí bezprostredne vtedy, keď sa bábätko prisaje, tak môže pred dojčením pomôcť vmasírovať do bradavky maličké množstvo olivového oleja.
    6. Mimoriadne si dávať pozor na to, ako je dieťatko prisaté počas nočného spánku - vtedy často väčšie deti bývajú prisaté veľmi rozlične a väčšinou málokedy správne.
    7. Ak bradavky bolia mimo dojčenia, taktiež môže pomôcť vitamín B6, plus udržiavanie prsníkov teple.
  • Niekedy matkám dojčenie počas tehotenstva môže byť príjemné, niekedy ich môže prekvapiť vlna negatívnych pocitov počas dojčenia staršieho dieťaťa a môže sa stať, že dojčenie budú považovať za výnimočne náročné. Je dobré vedieť, že čím tehotenstvo dlhšie trvá, tým jednoduchšie väčšinou matky pokračujú v dojčení staršieho dieťaťa.
  • Matky môžu byť počas tehotenstva unavené (bez ohľadu na to, či dojčia alebo nie) a práve to, že si na chvíľu ľahnú, kým sa ich dieťa dojčí, môže byť spôsob, ako si aspoň trochu odpočinúť, pretože inak môže byť náročné nájsť spôsob, ako si s neustále pobehujúcim dieťaťom vytvoriť príležitosť na oddych. Odstavenie ich môže zaskočiť v tom, že sa začnú cítiť omnoho viac unavené kvôli náročnejšej starostlivosti o dieťa.
  • Má zmysel pokračovať v dojčení počas tehotenstva. Počas tehotenstva ale aj následne po pôrode staršie dieťa získava množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré podporujú jeho imunitu a zdravie, dopĺňa mu to výživu vo všetkých smeroch, ale hlavne mu poskytuje upokojenie, istotu, že je ešte stále milované, že má ešte stále svoje miesto u matky, umožňuje mu to nadväzovať vzťah so svojím mladším súrodencom. Často vidíme, že mladší a starší súrodenec sa pri dojčení držia za ručičky. Pre matku okrem množstva iných vecí tandemové dojčenie prináša možnosť staršie dieťa oveľa ľahšie uspať a zjednodušiť starostlivosť o obe deti. Staršie dieťa, ktoré sa v prvých dňoch dojčí spolu s mladším dieťaťom, má jedinečnú šancu druhýkrát  vo svojom živote získať obrovské množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a ktoré už pravdepodobne nikdy inokedy v živote už nebude mať možnosť získať. Ale pre dojčené dieťa je dojčenie omnoho viac než len mlieko a poskytuje mu hlavne upokojenie na prsníku, spojenie s matkou, vzťahovú väzbu atď., a odstavenie by mohlo dieťa veľmi ťažko niesť.
  • Prečítajte si k tandemovému dojčeniu dvoch detí po pôrode aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

Z hľadiska vašej dcérky:

  • dojčenie je aj pre 2,5-ročné dieťa naďalej mimoriadne dôležité a predčasné odstavenie aj v tomto veku prináša určité riziká pre jeho zdravie:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

  • je normálne, aby boli deti vo veku vašej dcérky veľmi silne naviazané na matku a napr. neboli schopné spať samostatne vo svojej izbe či posteli, hoci je isté, že raz to dokážu, bez akéhokoľvek tréningu

Starať sa o dve malé deti dokáže byť veľmi náročné a bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete, bude po pôrode trvať pár týždňov, kým sa ako nová rodina znova zladíte. Je možné, že dojčenie a spoločné spanie s oboma deťmi vám toto celé zjednoduší. Ak sa rozhodnete inak, nepostupujte podľa žiadnych zaručených návodov. Len vy poznáte svoju dcérku tak  ako nik iný. Len vy budete vedieť vyhodnotiť a citlivo urobiť zmeny, ak sa vám budú zdať potrebné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie pred spanim a presun dietata do vlastnej izby