Čo urobiť?

Kristína    21.07.2016, 15:47

Dobrý deň, som už zúfalá. Mám 1 a pol mesačného syna, kŕmim ho výlučne z prsníka. Nemám bolestivé bradavky. Dojčím od jeho narodenia. No v poslednom čase je veľmi plačlivý, spáva mi bežne cca 15-30 minút a hneď pýta jesť bez ohľadu na to, že pred zaspinkaním už jedol. Papá veľmi často aj ho často prikladám. Niektorí mi hovoria, že to môže byť pre to, že mám slabé mlieko alebo že mu nevyhovuje. Ale vždy mi potom zaspí aj si pekne odgrgne. To, že jedáva často prisudzujem tomu, že sú tu veľké horúčavy, ale bojím sa, aby predsa len neplakal lebo je hladný. Neviem, čo robiť, čím to môže byť? Čím podporiť tvorbu mlieka, aby som ho nestratila? Čo jedávať alebo piť? Nechcem, aby mi môj drobček tak veľmi plakal. Za skorú odpoveď ďakujem. S pozdravom Kristína

Milá Kristína,

samotné časté dojčenie nie je problém a je to normálny vzorec správania bábätka, pretože bábätko potrebuje prsník a dojčenie aj z týchto dôvodov ako len pre to, aby sa napilo materského mlieka.

Materské mlieko nie je "slabé". Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. To, že sa mení jeho vzhľad, je normálne a neznamená to, že bábätko menej zasýti. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé. Ak ho bábätká prijímajú dostatok, tak je pre ne v plnej miere postačujúce. Môžete si byť istá, že vaše mlieko je v poriadku.

Kľúčom k odpovedi na vaše otázky je posúdenie toho, čo bábätko robí na prsníku. Obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. To, čo popisujete vo svojej otázke, môže byť typickým správaním dojčeného bábätka a vôbec to nemusí znamenať, že bábätko nezískava pri dojčení dostatok mlieka.

Po stretnutí s poradkyňou pravdepodobne zistíte, že vaše bábätko získava dostatok materského mlieka a že nie je potrebné nijako zvyšovať tvorbu mlieka ani robiť iné opatrenia pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka. Mnohé bábätká, ktoré sa výdatne dojčia, dobre priberajú a prospievajú, potrebujú byť na prsníku často alebo dlho.  Je typické, že bábätká v tomto veku spinkajú 30 minút, že keď sa zobudia, chcú sa znova dojčiť. Je normálne, že v horúčavách sa bábätko potrebuje dojčiť často – toto pomáha, aby boli dostatočne hydratované aj v horúčavách.

Ak sa bábätko potrebuje dojčiť často, ale pritom sa pri dojčení dostatočne výdatne napije, môže byť potreba častého dojčenia a kontaktu s matkou úplne normálnym dojčiacim správaním tohto bábätka a to, čo vám môže pomôcť, je nájsť spôsoby, ako skĺbiť túto potrebu bábätka s vašimi potrebami tak, aby ste mohli pri dojčení robiť iné potrebné práce, pretože toto je možné. V tejto situácii vám dokáže výrazne pomôcť používanie šatky alebo iného nosiča.

Prezrite si aj túto elektronickú fotoknižku s názvom Aj s deťmi sa to dá od Veroniky Mihalskej, ktorá ukazuje život mamičky s dvomi maličkými deťmi, ktoré boli obe dojčené a nosené:
http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

Pozrite si aj video dojčenia popri zaväzovaní šatky s maličkým bábätkom. A podobné video dojčenia a viazania do šatky s väčším dieťatkom.

Nosenie bábätka s voľnými rukami matke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak dokáže matke zjednodušiť život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách. Správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém. 

Nosenie bábätka vám pomôže výrazne redukovať jeho plač, pomôže vám efektívnejšie uspávať bábätko a častý kontakt s vašim telom mu bude lepšie regulovať telesné funkcie.

Okrem toho obdobie, kedy bude bábätko takto intenzívne potrebovať dojčenie, nebude trvať večne, čoskoro bude vaše bábätko zaujímať aj okolie a lozenie, chodenie, zahrá sa so starším synčekom. Aby ste to dovtedy dokázali vydržať jednoduchšie, odporúčame vám nájsť si vo svojom okolí podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete mamičky s bábätkami, ktoré sa správajú podobne a mamičky so staršími deťmi, ktoré vám dajú víziu toho, ako to bude už čoskoro úplne iné

Je úplne v poriadku, ak dobre priberajúce bábätko, ktoré dobre pije, chce byť na prsník veľmi často. To, že chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. To, že bábätko priložíte na prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia plne využívate. Dojčenie vám tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin. Toto sa postupne bude meniť, vaše bábätko vyrastie a prirodzene ho začnú zaujímať mnohé iné veci, prirodzene si nájde spôsoby, ako sa upokojiť a ako vnímať veci, a to všetko vďaka istote, ktorú teraz nadobudla pri dojčení. Dojčenie jej dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávisé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jej ťažkosti. Nájdite preto spôsoby, ako umožniť bábätku, aby sa dojčilo podľa svojich potrieb, a aby ste zároveň dokázali napĺňať svoje potreby.

Ak by ste spoločne s poradkyňou pri dojčení zistili, že v tejto situácii by bolo dobré, aby bábätko získavalo viac mlieka, potom je dôležité spoločne s poradkyňou urobiť tieto kroky pre zlepšenie dojčenia:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Čo urobiť?