Kojenie a bylinne tinktury na upravu cyklu

Mary    24.07.2016, 10:58

Dobry den, uz ste mi neraz poradili, preto sa na vas obraciam opat. Mam skoro dvojrocneho synceka, kojime sa este (pred spanim, v noci sa mi budi uz iba raz, potom kojim este rano a sem tam este niekedy pred obednym spankom).Chceli by sme velmi druhe dieta, ale stale nemam menstruaciu. Bola som u gynekologicky na prehliadku a ta potvrdila PCO (polycysticke vajecniky), teda dovodom neplodneho obdobia nemusi byt iba kojenie ale i tato diagnoza. Zacala som pit alchemilku a objednala som si bylinnu tinkturu (zenske byliny gresik) na upravu cyklu. Je to vyluh z deviatich bylin v 35% alkohole a berie sa 2 x denne po 20 kvapiek. Je toto pri kojeni vhodne? A je vhodne si vobec nejako napravat / vyvolavat cyklus, ked kojim? Mam pocit, ze by som mala nieco spravit, aby som si vajecniky trochu nastartovala a pomohla si, aj napriek faktu, ze kojim. (Okrem toho stale musim trikrat do tyzdna pouzivat kortikoidovu vodicku kvoli diagnoze alopecia - a vravim si, ze ked tato vodicka neskodi pri kojeni, tak hadam bylinky tiez nevadia...)Dakujem pekne za radu.

Milá Mary,

môžete užívať tieto bylinky pre úpravu cyklu, toto nijako neovplyvní zloženie ani tvorbu materského mlieka. Rovnako kortikoidy, ktoré používate vo vlasovej vode, nie sú z hľadiska dojčenia problém, pretože nijako nezvyšujú množstvo kortikoidov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v materskom mlieku za bežných okolností. 

Pri PCOS je bežné, že matky dostávajú menštruáciu neskôr po pôrode bez ohľadu na to, či dojčia alebo nie (v tomto čase po pôrode už dojčenie vašu plodnosť neovplyvňuje nijako zásadne, takže nie je potrebné dieťatko odstaviť alebo znižovať počty dojčení – toto nijako nepomôže návratu vášho cyklu) a je možné, že v priebehu pár mesiacov sa váš menštruačný cyklus obnoví a máte znova šancu otehotnieť spontánne. Zatiaľ by bolo dobré skúsiť tomu nechať voľný priebeh.

Neskôr je možné aj v prípade, že dojčíte, môžete robiť kroky pre naštartovanie cyklu, ak by ich váš gynekológ považoval za opodstatnené – napríklad sériou progesterónovej liečby v pravidelných intervaloch, po ktorej niektorým ženám nabehne znova menštruačný cyklus. Ak by to bolo potrebné, aj počas dojčenia môžete po návrate menštruácie použiť lieky pre vyvolanie ovulácie (napr. Clostilbegyt). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a bylinne tinktury na upravu cyklu