Odmieta prsník

Lucia    24.07.2016, 11:00

Dobrý den. Mame skoro 10 mesiacov a odmieta mi ist cez den na prsko, niekedy sa mi podari ju ukecat ale aj to dlho nepocucka. Vecer ako tak sa nakojime a este jeden krat v noci a sem tam aj nad ranom, nie vzdy. Sme dost zivy, vrtky, neobsedime lebo uz sme zistili na co mame nozky. Vyzera to ako keby sa chcela odstavit. Neviem co robit. Ci jej potom v strave nebude to mliecko chybat. Mam jej cez den davat UM alebo co mi odporucate? Uz mame zavedené všetky chody pocas dna. Dakujem za kazdu cennu radu.

Milá Lucia,

v tomto veku nie je dôvod na to, aby dieťa dostávalo umelé mlieko, obzvlášť, keď píšete, že dobre je normálne jedlo. 

Situácia, keď dieťatko začne takým spôsobom, ako popisujete, odmietať dojčenie, pravdepodobne predstavuje štrajk.

Pozrite si, prosím, tento materiál o štrajku:
http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.
Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže a vysvetlí postupy, ktoré vám môžu pomôcť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Odporúčame vám použiť postupy uvedené v materiály o štrajku a je možné, že sa opäť všetko vráti do pôvodných koľají a dcérka sa začne znovu dojčiť dostatočne často. Najkľúčovejšie v tomto bode je zvýšenie tvorby mlieka, tento bod prejdite spoločne s poradkyňou. Vylúčte dôvody, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť (príliš rýchle zavádzanie veľkého množstva príkrmov, ktoré znížilo tvorbu mlieka, používanie fľašky, cumlíka a pod.). Tekutiny dcérke dávajte z obyčajného poháriky (bez náustkov a pod. - pohárik s náustkom je len iný typ fľaše). Používanie fľaše nie je potrebné a spôsobuje problémy s dojčením a to aj ak sa fľaša začne používať pri staršom dieťati.

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred používaním umelého mlieka po 6 mesiaci v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko – bez ohľadu na to, či ide o dojčené alebo úplne nedojčené bábätko, ak dostáva po 6 mesiaci umelé mlieko, WHO hovorí, že ide o škodlivú a zbytočnú praktiku. Pre nedojčené bábätko v tomto veku je dôležité dostávať pestrú a čerstvú stravu vo forme príkrmov. Pre dojčené bábätko v tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka a vytvoriť príležitosti, vďaka ktorým sa bábätko bude mať možnosť začať dojčiť častejšie.

Trávte cez deň spoločne čas vo fyzickom kontakte, napr. noste vaše bábätko v šatke alebo nosiči, prípadne si počas dňa ľahnite s bábätkom, ideálne v kontakte koža na kožu. Je pravdepodobné, že takto sa vám podarí bábätko prisať k prsníku častejšie, než to bolo doteraz.

Uspávajte bábätko v kontakte s vami – nechajte ho dojčiť sa unavené a je možné, že zaspí na prsníku, prípadne mu prsník ponúknite v šatke alebo nosiči a nechajte ho zaspať pri nosení a dojčení súčasne.

Z hľadiska príkrmov nechajte bábätko, nech sa samo s jedlom hrá, nech sa samo pokúsi si nabrať jedlo a spapať ho. Je pravdepodobné, že takto spapá omnoho menej jedla. Spolu s vytváraním príležitostí pre častejšie dojčenie by toto mohlo pomôcť zvýšiť tvorbu mlieka a častosť dojčení.

Okrem toho využívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dcérka sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatá v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ju do dojčenia nútili. Dajte jej čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Ak udržíte a zvýšite tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa dcérka bude opäť dojčiť tak ako predtým. Momentálne sa nemusíte obávať, že by dcérke z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti.

Keď sa dcérka začne prisávať, znížte množstvo podávaných príkrmov a vytvárajte časté príležitosti pre dojčenie.
Preštudujte si tento článok ohľadom zavádzania príkrmov, napr.:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

A tiež tento návod aké sú zásady úspešného pokračovania v dojčení po začatí zavádzania príkrmov:
- dojčenie je veľmi dôležité a je ho potrebné popri príkrmoch naďalej udržiavať, pokojne nadojčite dieťa vtedy, keď má chuť - pred jedlom, po jedle, medzi jedlami, atď.

- neznižujte počet dojčení, príkrmy sa k dojčeniu pridávajú, nenahrádza sa nimi dojčenie

- príkrmy nemajú vytlačiť dojčenie, obzvlášť nie do takej miery, že dieťa začne jednotlivé dojčenia odmietať

- materské mlieko je dôležitou súčasťou výživy, je nenahraditeľné aj v tomto veku, a pokrýva potrebu mnohých látok, ktoré mnohé deti v tomto veku ešte nejedia v dostatočnom množstve, pričom zároveň obsahuje množstvo jedinečných látok

- dojčenie aktívne dieťaťu ponúkajte, ak si ho samo nepýta, tak, aby bolo dojčené dostatočne často a dostatočne výdatne; snaha dostať sa na čo najmenší počet dojčení za deň, prípadne snaha odstrániť nočné dojčenie skôr, ako je na to dieťa pripravené, niekedy môže vyústiť v predčasné odstavenie dieťaťa

- ak sa počet dojčení príliš zníži, hľadať príčinu, odstrániť ju, pracovať na zvýšení počtu dojčení, prípadne zvýšení množstva mlieka

- podobne ako počas prvých 6 mesiacov ani po 6. mesiacoch či po 1. roku neexistujú čísla, ktoré by vyjadrovali, ako často je dobré dojčiť, či ako dlho má jedno dojčenie trvať; pri hodnotení dojčenia treba vychádzať z vyhodnotenia priebehu dojčenia počas dňa a z vyhodnotenia správania dieťaťa

 - je v poriadku využívať dojčenie na to, na čo ho matky využívali tisícky rokov: na uspanie dieťaťa; na opätovné uloženie dieťaťa pri nočnom zobudení; na upokojenie dieťaťa, keď sa mu niečo stane; na utešenie unaveného či nespokojného dieťaťa či v mnohých ďalších situáciách, keď dieťaťu dojčenie pomôže (napr. pri chorobe a pod.)

- odmietanie dojčenia, štrajk na prsníku, úplné odmietanie prsníka v tomto veku nepredstavuje snahu dieťaťa o "odstavenie" - ide o problémy s dojčením, ktoré stojí za to riešiť tak, aby dojčenie mohlo ďalej pokračovať



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmieta prsník