Kojeni

Silvie    01.08.2016, 14:18

Dobry den. Chtela bych se zeptat. Mam 2 mesicni dceru a posledni dny zacala nehezky pit. Rano po probuzeni, kdyz mam prsa nalita, si veme prso a pekne pije. Dopoledne to taky celkem dne, ale nekdy odpoledne a vecer uz s kojenim bojujeme. Dam ji prso, cucne si, hned ho pusti a zacne strasne plakat a svijet se v kreci. Na jidlo si davam pozor a nic nadymaveho nejim. Pokud kojeni peobiha tak, ze hrozne place, hazi s sebou, jednou potahne a hned pusti, tak vezmu lahvicku se sunarem a po cucnuti sw hned uklidni a lahvicku celou pekne vypije. Vubec nechapu, proc nekdy z prsa pije krasne a nekdy je to hystericky proces. Mohla bych Vas poprosit o radu co s tim? Predem moc dekuji za odpoved.

Milá Silvie,

vo vašej situácii je možné urobiť veľa preto, aby sa dojčenie zlepšilo. Táto situácia nesúvisí s tým, ako sa stravujete.

Správanie bábätiek, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Takáto situácia sa paradoxne často stáva mamičkám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú mamičky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka. Je typické, že toto správanie je menej vypuklé v čase, kedy je bábätko v polospánku, najmä v noci a vypuklejšie počas dňa, najmä večer, kedy bývajú bábätká už veľmi unavené a predráždené. Typickým časom, kedy sa začne toto správanie bábätka prejavovať, je 2. - 3. mesiac života.

Odporúčame vám, aby ste požiadali laktačnú poradkyňu vo svojom okolí o osobnú návštevu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou potrebujete urobiť tieto dôležité kroky:

a) Prestať používať fľašku. Fľaša nie je potrebná na dokrmovanie. Fľaša celú situáciu zhoršuje, ak bábätko už pred tým reagovalo na zníženie toku mlieka na prsníku a následne zažíva pri dokrmovaní fľašou odlišný tok mlieka ako pri dojčení – stabilný a rýchly tok z fľaše spôsobí, že následne sa pri znížení toku mlieka pri dojčení hnevá. Dokrmovať je možné priamo na prsníku laktačnou pomôckou, ak by to bolo potrebné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka.

b) Zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala bábätku potrebu mlieka.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Okrem toho si prečítajte tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a pokúste sa odstrániť všetky možné príčiny poklesu tvorby mlieka, ktoré platia pre vašu situáciu.

Poradkyňa pri dojčení by vám okrem toho mala ukázať kroky, ktoré povedú k zvýšeniu príjmu mlieka počas dojčenia - správne prisatie a stláčanie prsníka. Takisto vás poradkyňa naučí vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

a zvýšiť tak tok mlieka priamo pri dojčení – stláčajte prsník hneď po prisatí bábätka.

c) Z vašej otázky nie je možné jednoznačne povedať, že príčinou správania vášho bábätka je reakcia na znížený tok mlieka, ale ak by ste spoločne s poradkyňou vyhodnotili, že ide o túto situáciu, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si ho k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Využívajte pre ponúknutie prsníka momenty, kedy bábätko ne je úplne bdelé, urobte všetky kroky pre zvýšenie príjmu mlieka a ak to bude potrebné, dokončite dojčenie s dokŕmením laktačnou pomôckou, aby ste udržali dostatočný tok mlieka na prsníku a dieťatko sa nezačalo hnevať. Čím častejšie na prsníku zažije tok mlieka, s ktorým bude spokojné, tým skôr sa situácia začne zlepšovať. Poradkyňu kontaktujte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok