Miminko málo pije a málo přibírá

Nikol    31.07.2016, 17:51

Dobrý den :) Jdu Vás požádat o radu a snad i o slova útěchy, jsem z toho všeho už špatná a rozlítostněná :( Mám holčičku starou 3 měsíce a 2 týdny. Plně jí kojím pokaždé z obou prsů a to co každé 2 hodiny přes den a co každé 3 hodiny v noci. Minulý týden jsme byli na očkování kde doktorka zjistila, že za celý měsíc (od 22.6 do 22.7) nepřibrala vůbec nic (v červnu měla 5.540 a teď v červenci 5.550) doktorka nám spočítala, že by měla vypít od 68 do 105 ml na jedno kojení, přičemž dcerka vypije maximálně 70, průměrně tak 60 a víc ne. Přijde mi, že pije strašně krátkou dobu kojení nám trvá maximálně 5 minut :( z prvního prsu pije tak 3 minutky krásně je vidět jak silně tahá a slyším jak mlíčko polyká. Pak se pustí a vyžaduje se druhého prsu, kde pije jen minutku dokud to teče pěkně tak saje, ale potom už prso jen dumlá :( Pak se pustí takže jí nechám odříhnout a zkusím jí přiložit znovu to už si s prsem spíš jen hraje a moc nepije. Udivuje mě to protože ještě v červnu dokázala vypít i 200 ml na jedno kojení. Celkově cítím že už nemám tak nalitá prsa ale mléka mám pole mě dost, když po kojení prsa zmáčknu tak z nich ještě teče mléka dost. Teď jsme byli v pátek na kontrole kde podle vážení přibrala 110 g a doktorce se to stále zdá málo takže jí musím dalších 14 dní vážit a pak znovu na kontrolu. Jsem z toho strašně smutná a mám pocit že jsem to nějak zavinila já :( Přitom piji čaje pro kojící, začala jsem piti meltu dodržuji pitný režim a snažím se hodně jíst. Když ale po vážení vidím že toho vypila méně než by měla tak je mi z toho do pláče :( Poraďte mi prosím co mám dělat? Na kojení mi moc záleží a nechci s ním přestat. Mám strach že kdybych začala s příkrmem tak by se kojení odbouralo úplně :( Budu Vám vděčná za radu a odpověď, děkuji moc :) P.S: může menstruace ovlivnit náladu miminka? Teď pociťuji že to asi poprvé od porodu dostanu a dcerka už je druhý den protivná pořád jen pláče až se hystericky vzteká tak jestli to může být způsobené tím? A případně jestli se proti tomu dá něco dělat? Ještě jednou moc děkuji :)

Milá Nikol,

pokiaľ bábätko pred tým výborne priberalo a teraz prestalo, je možné urobiť množstvo iných krokov než je dokrmovanie umelým mliekom. V tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou v prvom rade vyhodnotíte výdatnosť dojčenia, poradkyňa vás naučí rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia a pokiaľ usúdite, že je potrebné, aby bábätko pilo väčšie množstvá mlieka, poradkyňa vám odporučí účinné postupy, ako zvýšiť príjem mlieka bábätka pri dojčení a je možné, že dokrmovanie vôbec nebude potrebné.

Poradkyňa vás môže:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Nemusíte bábätko vážiť pred dojčením a po dojčení. Neexistuje žiadny číselný údaj o tom, koľko by bábätko malo vypiť na jedno dojčenie. Dojčenie je totiž omnoho viac než len príjem mlieka. Bábätko sa môže chcieť dojčiť napr. na zaspatie a nemusí pri tom vypiť veľa mlieka. Podstatné je sledovať dojčenie z celkového hľadiska – preto je dôležité, aby ste sa spolu s poradkyňou naučili rozlíšiť pitie a satie bez pitia a potom ako vyhodnotiť, či celkovo bábätko pije dostatok mlieka.

Váženie bábätka pred dojčením a po dojčení navyše spôsobuje, že bábätko nemôže na prsníku zaspať a tak sa môže stať, že získa omnoho menej mlieka, než by mohlo. Sledujte teda namiesto toho pitie podľa toho, ako vás to naučí poradkyňa. Ak bude bábätko dostatočne výdatne piť, malo by priberať.

Menštruácia je vo vašom prípade pravdepodobne dôsledkom zníženia tvorby mlieka a takom prípade správanie bábätka, ktoré popisujete, pravdepodobne odráža znížený tok mlieka. Riešenie takejto situácie spočíva vo zvýšení príjmu mlieka zo strany bábätka úpravou polohy, prisatia, stláčaním prsníka a vytváraním príležitostí pre časté dojčenie a v tom, že sa zvýši vaša tvorba mlieka. Prečítajte si viac o menštruácii počas dojčenia tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/menstruacia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Miminko málo pije a málo přibírá