Zápal prsníkov

štefánia    31.07.2016, 17:55

Dobrý večer prosím vas chcela by som sa opýtat mam taky problem ...praskol sa mi jeden prsnik(bradavka) a mam na jednom mieste ho ako keby otvoreny,,,,,a dneska som si vsimla, ze mi z tadial ide asi hnis......je to neskutocna bolest....a neviem ze ako a s cim si to mam osetrit a ci mozem malemu z neho davat....dakujem

Milá Štefánia,

to, čo opisujete, nie je síce možné jednoznačne diagnostikovať cez internet, ale pri osobnom kontakte sa dá pozrieť na to, čo sa stalo, ako bradavka vyzerá, ako vyzerá prsník, či máte hrčku, či skutočne ide o hnis a podobne.

Preto vám v tejto situácii odporúčame čo najskôr sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, ako vyzerá vaša situácia a čo možno v tejto situácii zlepšiť. Je možné, že opisujte ranku na prsníku, ktorá hnisá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Z vášho popisuje je však i možné, že ide o absces – miesto, kde sa nazbieral hnis v prsníku. V takom prípade vytvorí okolo ložiska infekcie vačok, ktorý potom posúva smerom k povrchu prsníka, kde praskne a vyleje sa hnis. Toto však nie je možné jednoznačne potvrdiť bez osobného kontaktu s poradkyňou.

V každom prípade, bábätko môže z tohto prsníka pokračovať v dojčení, pretože toto je pre vaše bábätko nielenže bezpečné, ale i dôležité.

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili bábätko prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

Je možné, že budete potrebovať cielenú liečbu bradaviek a prsníkov:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

O konkrétnych prostriedkoch a ich dávkovaní by ste sa mali poradiť s poradkyňou pri dojčení podľa vašej aktuálnej situácie.

Bolo by dobré, keby ste v tejto situácii skontaktovali poradkyňu pri dojčení, aby vám poradila aj v tom, ako zlepšiť dojčenie, prisávanie (čo je pri abscese mimoriadne dôležité) a ako prípadne zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby ste pokryli potreby bábätka.

Poradkyňu kontaktujte okamžite, pretože problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať cez internet a je možné, že vo vašej situácii je potrebné urobiť niektoré kroky, čo najskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zápal prsníkov