Správná technika

Petra    01.08.2016, 22:06

Dobrý den, synovi jsou nyní 2 měsíce, přibírá velmi dobře. Plně kojím, kojení mě nebolí. Většinou kojím z jednoho prsu,někdy nabídnu i druhé. Někdy se syn u prsa jen tak ududává, nechávám ho, také kojím na požádání. Přes den si říká častěji, v noci vydrží spát (se mnou v posteli) i 8 hodin. Nebudím ho, jen si mléko odsaji, abych neměla pauzu delší než 6 hodin. Zajímalo by mě, jestli je možné mít špatnou techniku kojení, i když dítě přibírá a mě prsa nebolí. Jestli se špatná technika projeví až např. v dalších měsících. Když sleduji obrázky a videa, tak syn nemá tak doširoka otevřená ústa a nepojme tolik dvorce... Ptám se proto, že s prvním dítětem jsem měla s kojením trable, i když první měsíc až dva jsem kojila zdánlivě dobře... Děkuji!

Milá Petro,

vašu situáciu nie je jednoduché hodnotiť prostredníctvom internetu. Z toho, čo píšete, sa zdá, že bábätko sa dostatočne výdatne dojčí, že dojčenie sa zdá byť v poriadku a stačí pokračovať v tom, čo robíte.

Pre to, aby situácia s dojčením ostala v poriadku aj naďalej, vám odporúčame urobiť tieto kroky:

- začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek, ak sa nejaká blízko vás organizuje:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine získate podporu, povzbudenie a informácie, ktoré vám potvrdia, že je všetko v poriadku alebo naopak – ak sa niečo bude diať, je pravdepodobné, že vďaka stretnutiam podpornej skupiny si to všimnete včas a situácia sa bude dať jednoducho riešiť.

V podpornej skupine sa tiež môžete s poradkyňou pri dojčení pozrieť spoločne na dojčenie a jeho výdatnosť, naučiť sa rozlíšiť pitie a satie bez pitia a posúdiť, čo je pre vaše bábätko dostatočne výdatné dojčenie. Poradkyňa pri dojčení môže tiež skontrolovať podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá niekedy dokáže spôsobiť zníženie tvorby mlieka neskôr po pôrode.

- dojčiť bábätko podľa jeho potrieb

Vytvárajte príležitosti pre to, aby sa bábätko mohlo dojčiť vtedy, keď je na to pripravené – trávte s ním veľa času vo fyzickom kontakte, ideálne aj v kontakte koža na kožu, nechajte ho na prsníku zaspávať a spať, noste bábätko v nosiči alebo šatke, aby ste mu regulovali príjem potravy fyzickým kontaktom, spite v noci spoločne.

Ak bábätko trávi nejaký čas zo dňa v kočíku, pokúste sa vyvarovať toho, aby tam dlho spinkalo, aby ste nepredlžovali intervaly medzi dojčeniami napr. tým, že bábätko, ktoré sa v kočíku precitá, ešte uhojdáte, aby spinkalo ďalej.

- nevytvárajte pre dojčenie pravidlá

Nie je pravidlo, že každé dieťa musí vždy piť z oboch prsníkov, rovnako ako nie je pravidlo, že dieťa má piť len z jedného prsníka. Pravidlá a dojčenie nejdú dosť dobre dohromady. Podstatné je to, ako vyzerá pitie na prsníku. Ak dieťa dobre pije na prsníku, tak nie je podstatné, či pije z jedného prsníka, z dvoch alebo sa prsníky striedajú veľakrát.

Je možné, že bábätko nebude chcieť druhý prsník, pretože veľmi dobre pije na tom prvom a už je dostatočne nakŕmené. Ak to tak je, tak ho do druhého prsníka nenúťte. Mnohé matky po nadojčení z jedného prsníka riešia otázku, či odstriekavať mlieko z druhého prsníka. Ak bábätko pri jednom dojčení papá z jedného prsníka a napije sa dostatočne, tak je to v poriadku, a nie je potrebné strácať čas odstriekavaním druhého prsníka. V takomto prípade sa nemusíte o tvorbu mlieka obávať. Ak je dieťatko spokojné s jedným prsníkom, nemusíte sa ich snažiť počas jedného dojčenia striedať len preto, že niektoré iné bábätká to potrebujú. Sledujte svoje bábätko a riaďte sa jeho potrebami.

- nepoužívajte umelé náhrady prsníka – cumlík, fľašu, klobúčiky

- neužívajte lieky, ktoré znižujú tvorby mlieka – napr. hormonálnu antikoncepciu alebo lieky proti alergii, ktoré sa užívajú vo forme tabletiek

- zlepšite prisatie bábätka

Pri dojčení si bábätko prisuňte do takej polohy, aby ste boli bruško na bruško a bábätko po prisatí malo zaborenú bradu do prsníka a noštek voľný tak, aby ste mohli prejsť medzi prsníkom a noštekom vašim prstom. Dbajte na to, aby bolo bábätko dostatočne pritiahnuté do prsníka – aby ste pri dojčení nevideli pery a kútiky úst bábätka. Ak máte pochybnosti, či má vaše bábätko správne prisatie, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne, aby ste to skontrolovali:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Správná technika